Неподозираните свойства на безглутеновата диета върху чревното здраве. Все повече хора избират доброволно да следват диета с ниско съдържание на глутен, въпреки че нямат диагностицирана алергия или непоносимост към него. Тази тенденция предизвика смесени мнения относно ефективността и целесъобразността на такъв хранителен режим за тези, които могат да консумират глутен.
Наскоро проведено проучване обаче предполага,
че нискоглутеновата диета може да предложи потенциални ползи за здравето, при условие че се следва правилно.
Ново проучване, публикувано в научно списание, разкрива интересни открития относно ефектите от нискоглутеновата диета върху здравето на червата и теглото. Проучването включва 60 здрави датчани на средна възраст, които следват както нискоглутенова диета, така и високоглутенова диета в продължение на няколко месеца, като имаше период на промивка между тях.
При нискоглутеновата диета участниците консумираха само 2 грама глутен дневно, приблизително равно на количеството в една филия хляб. За сравнение, високоглутеновата диета съдържаше 18 грама глутен на ден. Диетите продължиха по осем седмици всяка, разделени от шестседмичен период на промиване.
Резултатите от проучването показаха значителни промени в състава на чревната микробиота
на участниците по време на нискоглутеновата диета. Тази промяна доведе до намаляване на стомашно-чревния дискомфорт, като подуване на корема, и лека загуба на тегло. Изследователите вярват, че тези положителни резултати могат да бъдат свързани с промените в чревните бактерии.
Важно е обаче да се отбележи, че нискоглутеновата диета, използвана в това проучване, беше особено богата на фибри. Това контрастира с диети с високо съдържание на глутен, които обикновено са с по-ниско съдържание на фибри.
Учените смятат, че високото съдържание на фибри в нискоглутеновата диета
може да е изиграло решаваща роля за наблюдаваните ползи за здравето, а не просто елиминирането на глутена.
Изследователите обясниха, че нискоглутеновият хранителен режим заменя фибрите от пшеничните и ръжените култури с фибри от зеленчуци, кафяв ориз, овес и киноа. Разликата във вида на фибрите между тези два типа храни може да има значително влияние върху здравето на червата. Като цяло, изследователите заключават, че ползите за здравето от нискоглутеновата диета може да не се дължат единствено на намаленото съдържание на глутен, но и на повишеното съдържание на фибри в тези конкретни нискоглутенови храни.
„Доказваме, че в сравнение с диетата с високо съдържание на глутен, диетата с ниско съдържание на глутен, богата на фибри, предизвиква промени в структурата и функцията на сложната чревна екосистема от бактерии, намалява издишването на водород и води до подобрения в самооценката за подуване на корема“, казва водещият главен изследовател д-р Олуф Педерсен в съобщение за пресата. „Нещо повече, наблюдавахме скромна загуба на тегло, която вероятно се дължи на повишеното телесно горене, предизвикано от променените функции на чревните бактерии.“
Изследователите казват, че проучването предполага,
че някои здрави хора могат да предпочетат диета с ниско съдържание на глутен, особено ако се опитват да отслабнат или да спрат подуването на корема. Изследователите обаче също така предупреждават, че са необходими още проучвания, преди да дадат какъвто и да е съвет за общественото здраве на хората, които искат да опитат нискоглутенова диета, без да има медицинска необходимост да преминат на такъв план.
„Безглутеновата диета може да не е непременно здравословният избор, за който много хора я смятат“, казва д-р Педерсен. „Повечето безглутенови хранителни продукти, които се предлагат на пазара днес, са масово лишени от диетични фибри и естествени хранителни съставки. Ето защо съществува очевидна необходимост от наличието на обогатени с фибри, висококачествени хранителни продукти без глутен, които са пресни или минимално преработени, за потребителите, които предпочитат диета с ниско съдържание на глутен. Подобни инициативи могат да се окажат ключови за облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт и освен това да спомогнат за улесняване на контрола на теглото при населението като цяло чрез модифициране на чревната микробиота.“
Източник: Actualno.com