Неочакван ефект от гроздето върху едно от най-честите заболявания – хипертонията и влиянието на „лошия холестерол“ доказват нови проучвания. Според Международната асоциация на производителите на пресни продукти гроздето е третият най-купуван вид плод. То обаче не е само приятна закуска или атрактивно допълнение към платото с колбаси. То има и и неочакван ефект: може да ви помогне да намалите холестерола си.
Освен че е с високо съдържание на полифеноли, гроздето съдържа и фибри. Заедно тези качества могат да помогнат на консумиращите грозде да контролират естествено нивата на холестерола си.
Въпреки че гроздето може да бъде част от здравословна за сърцето диета, то съдържа и голямо количество захар. Данните на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) показват, че една чаша грозде съдържа 23,4 грама захар. И тъй като Американската кардиологична асоциация препоръчва на жените да ограничават храната си до 25 грама захар на ден (за мъжете препоръките са 36 грама), захарният характер на гроздето е нещо, което трябва да се вземе предвид, особено ако сте на план за хранене с ниско съдържание на захар.
Полифеноли за по-здравословна дейност на сърцето
Полифенолите в гроздето са една от причините то да се изследва като суперхрана, подобряваща холестерола. Полифенолите са богати на антиоксиданти съединения с потенциал за противовъзпалителни свойства (чрез Healthline). Именно този аспект изглежда подобрява работата на сърдечносъдовата система, като в крайна сметка предотвратява натрупването на холестерол и причиняването на артериални запушвания. През 2020 г. мета-анализ в Journal of Clinical Medicine изследва ефекта на гроздовите полифеноли върху холестерола. Авторите преглеждат многобройни клинични проучвания, за да установят дали гроздовите полифеноли са повлияли на липидните профили на изследваните лица. Те установяват, че полифенолите могат да имат „благоприятен ефект“, което означава, че могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL), наричан още лош холестерол. Освен това, според резултатите от систематичния преглед в Horticulturae от 2022 г., гроздовите феноли също могат да имат място за понижаване на холестерола.
Разтворими фибри за по-добро управление на холестерола
Нека да поговорим за другия хранителен елемент в гроздето, който може да предотврати повишаването на холестерола, а именно разтворимите фибри на растителна основа, които намаляват холестерола. Според експертите от WebMD консумацията на разтворими фибри е свързана с намаляване на общия холестерол. А в систематичен преглед от 2023 г., публикуван в PharmaNutrition, изследователите стигат до заключението, че гроздето, отчасти поради фибрите си, може „значително“ да намали хипертонията, както и да понижи нивата на холестерола.
За да бъдем честни, гроздето не е толкова богато на фибри, колкото някои други плодове. По данни на Министерството на земеделието на САЩ една чаша грозде съдържа около 1,36 грама фибри. Това е доста малко от препоръчителния дневен прием на фибри за възрастни от 25 до 30 грама фибри, както е отбелязано в статия от 2020 г. в The BMJ. Въпреки това само един грам фибри, получени от грозде, може да ви помогне да постигнете целевата си дневна консумация на фибри – и може би да контролирате и холестерола си.
Източник – Health Digest/Превод:SafeNews