Недооценено растение, което всеки трябва да яде през цялата година. Повечето билки имат някаква полза за здравето или лечебни качества. Салвията не е по-различна, тъй като съдържа и значителни ползи за здравето.
Какво се знае за салвията
Градинският чай принадлежи към семейството на ментата (Lamiaceae) заедно с много други любими кулинарни билки като риган, мащерка, розмарин, лавандула и други.
Подобно на други членове на семейството на ментата, салвията има силни ароматни летливи масла, които успокояват нервната система, стимулират храносмилането и поддържат имунната система.
Също така е отлично стягащо и антисептично средство, което може да се прилага локално при ожулвания, порязвания и обриви или да се прави гаргара при болки в гърлото.
Как да изберем най-доброто растение
В магазина това растение обикновено се опакова в пластмасови кутии, разбира се, най-добре е да инспектирате тревата, преди да купите
Независимо дали купувате градински чай в магазин или фермерски пазар, или го берете в градината си, потърсете листа, които са ярко сиво-зелени, без петна, със силна тревиста миризма и рехава козина, която е гладка на допир.
Начини за използване на градински чай
Градинският чай често привлича най-голямо внимание през есента и зимата, когато се добавя към ястия като яхнии. Растението обаче е най-ароматно, ако се набере през лятото и началото на есента. Билката също се запазва добре, така че може да се използва в ястия през цялата година.
Тъй като суровият градински чай наистина има гъбеста структура, по-приятно е да се консумира сварен или вече сготвен.
Резултат
Салвията е билка, която може да се използва целогодишно. През лятото е особено ярко и можете да използвате градински чай за овкусяване на сосове, месо, масло, коктейли и др. Когато купувате, обърнете внимание на листа с ярък сивкаво-зелен цвят без дефекти.
Като създадете „букет“ от градински чай от нарязани стъбла в буркан с вода във вашия хладилник, можете да запазите листата свежи и готови за добавяне към ястия.
Източник: Eating Well /Превод: SafeNews