Не само за страдащите от алергии: На кого е строго забранено да яде ябълки. Ябълките са едни от най-популярните плодове. Те са ценени заради високото си съдържание на фибри, витамин С и калий. Не всеки обаче може да ги яде, тъй като при някои заболявания могат да раздразнят храносмилателната система и да влошат симптомите на заболяването.
Кога трябва да спрете да ядете ябълки?
Ябълките са богат източник на диетични фибри, които подпомагат функционирането на червата и храносмилателната система. Те също така осигуряват значителни количества аскорбинова киселина и калий. Не всеки обаче може да се наслади на свойствата и вкуса им.
Пациентите с остър бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO) и синдром на раздразнените черва (IBS) трябва да следват принципите на диетата FODMAP, която включва избягване на храни, богати на съединения, които могат да бъдат ферментирани от чревни бактерии. Тези храни включват, но не се ограничават до: ябълки.
Остри възпаления на храносмилателната система и язви
Хората, които страдат от остро възпаление на стомаха, панкреаса и червата или язвена болест на стомаха, дванадесетопръстника и червата, често се препоръчват лесно смилаема диета в прахообразна форма (течна или паста), която не включва употребата на храни, богати на във фибри. и захар – към тази група спадат суровите ябълки.
Склонност към метеоризъм
Хората, които са склонни да се чувстват подути след консумация на храни, богати на фруктоза, не трябва да ядат ябълки на празен стомах или като отделна закуска, а като част или добавка към хранене. От своя страна, хората, които консумират малко количество фибри всеки ден, трябва да въведат ябълките в диетата си постепенно.
Диабет
Пациентите с неконтролиран или тежък диабет трябва да бъдат внимателни, когато консумират ябълки, особено ябълков сок, тъй като те могат да повишат нивата на кръвната захар. Хората с гликемични нарушения трябва внимателно да следят нивата на кръвната си захар, ако консумират храни с високо съдържание на захар, тъй като те могат да намалят инсулиновата чувствителност или да повлияят на антидиабетните лекарства.
Алергия
Не само алергията към ябълките ги изключва от ежедневната ви диета. Освен това хората, алергични към плодове от семейство Rosaceae, като кайсии, бадеми, сливи, праскови, круши и ягоди, могат да изпитат симптоми на алергия след ядене на ябълки. Те могат също така да причинят кръстосани алергични реакции при хора с алергии към полени от бреза.
Колко ябълки можете да ядете на ден?
Смята се, че средностатистическият човек може да яде една до две ябълки на ден. По-високата консумация може да има потенциално опасни странични ефекти.
Излишъкът от фибри в диетата, особено при хора, които не ги консумират ежедневно, може да доведе до стомашно-чревни проблеми, включително разхлабени изпражнения, понякога диария и болки в корема, спазми и подуване на корема.
Като плод, богат на въглехидрати, ябълките могат да осигурят тласък на енергия, например преди или след тренировка, и да подобрят настроението ви, тъй като помагат за освобождаването на невротрансмитера за добро настроение, серотонин. Въпреки това, яденето на твърде много ябълки може да доведе до колебания в нивата на кръвната захар, което може да ви накара да се почувствате по-зле. Това също може да ни накара да жадуваме за повече… захар.
Яденето на повече от две ябълки също може да затрудни отслабването и дори да допринесе за увеличаване на теглото. Това се случва, защото тялото първо изгаря въглехидрати, например от плодове, и едва след това получава енергия от натрупаните мазнини.
Хората с чувствителни зъби също трябва да внимават с ябълките. Като кисел плод, ябълките могат да увредят емайла, това може да се избегне, като ги ядете по време на хранене и дъвчете със задните зъби. Проверете дали трябва да ограничите ябълките или ябълковия си сок поради лекарства, които приемате, или текущи медицински състояния.
Източник – Styler /Превод:SafeNews