Не обичате зеленчуци? А, може би незнаете как да ги приготвите вкусно. Когато застудее, прекарваме повече време вкъщи и по-често си приготвяме различни вкусни ястия.
Ако сме вегетарианци, те са предимно зеленчукови, а ако обаче да си похвапваме и месо, зеленчуците са най-добрата гарнитура към тях. Затова трябва да знаем как да ги приготвяме вкусно.
Няма универсална рецепта за всички видове зеленчуци. В случая се придържаме към сезонните есенни предложения. За разлика от летните зеленчуци като домати и краставици, теизискват термична обработка.
Въпреки че вероятно имаме любим зеленчук, който можем да ядем ежегодно, препоръката е да се придържаме най-вече към сезонните предложения, които са най-наситени на вкус и полезни вещества, а и най-свежи и естествени.
Разнообразието е наистина голямо
За есента това са моркови, цвекло, тиква, зеле, карфиол, целина, пащърнак, сладък картоф, патладжан, броколи, чушки
Всички тези есенни зеленчуци стават най-вкусни, когато ги изпечем, на по-висока температура и за по-дълго време, отколкото вероятно си мислим, че е необходимо. Нейният съвет е да ги печем между 35 и 40 минути на температура между 200 и 220 градуса.
С това печене на по-високи градуси зеленчуците получават правилната и най-вкусна текстура – леко хрупкави отвън и с нежна сърцевица.
Може да разбъркаме зеленчуците по средата на печенето
Важно е и да не изпуснем правилния момент кога да ги извадим, защото след като станат златистокафяви по крайчетата, им трябва още съвсем малко, за да изгорят.
Относно това с какво да подправим зеленчуците, за да станат вкусни – те самите са достатъчно ароматни и не им трябва много. Може да използваме зехтин, сол, черен пипер и чесън.
Също така е подходящо да приготвим дресинг за тях. Той може да е просто чесън, зехтин и лимонов сок или пък нещо по-специално, разбира се по наш вкус.
Източник: lifestyle