Най-замърсените с пестициди плодове и зеленчуци. Оказва се, че някои хора, поради опасения за чистотата на плодовете и зеленчуците, доста често хората се отказват от яденето на плодове и зеленчуци. Последните изследвания на организацията с нестопанска цел Environmental Working Group показват кои плодове и зеленчуци са най-мръсни, тоест кои съдържат най-много остатъци от пестициди.
Това са ягоди, спанак, кейл, праскови,круши, нектарини, ябълки,грозде, чушки и люти чушки, череши, боровинки, зелен фасул, домати.
Можете да защитите здравето си, като ядете плодове и зеленчуци, дори ако измиването не отстранява напълно остатъците от пестициди. Въпреки това, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват добре преди консумация, за да се избегнат всякакви реакции или алергии, причинени от пестициди.
Увеличава се броят на пробите с видими остатъци от пестициди при боровинките и зеления фасул, които при предишни проучвания са значително по-малко.
Измиването и почистването намаляват, но не премахват нивата на остатъци от пестициди. Беленето на плодове и зеленчуци,може да намали остатъците от пестициди по-ефективно от измиването.
Мръсотията от кората може да се пренесе с нож върху частта, която ядете. Изследванията показват, че четкането и триенето на пресни продукти под студена течаща вода е също толкова ефективно, колкото използването на оцетен разтвор за намаляване на бактериите.
Не мийте продуктите с перилен препарат и сапун. Плодовете и зеленчуците могат да абсорбират тези продукти и да имат още по-лош ефект от пестицидите.
Зеленчуци като, кейл, спанак и други листни зеленчуци е най-добре да ги измиете, като ги накиснете, оставете ги във вода за няколко минути и ще видите, че цялата мръсотия е паднала на дъното. Методът на измиване със сода за хляб е много полезен, защото безопасно премахва всички пестициди и пръст.
Източник: actualno