Най-скъпа е трапезата в София, а най-евтина – във Варна и Русе. Това показва справка по пазари, магазини и тържища.
Във Варна и Русе гражданите плащат 120-121 лв. За същите 23 основни хранителни продукта столичани броят 137 лева.
В Благоевград пък жителите оставят 124 лв. в магазина. Такава е и сумата в Стара Загора. В Бургас основните хранителни продукти струват 127 лв.. Ала ако се купува от по-скъпите продукти, стига до 187 лв.
Продукти
В кошницата със зеленчуци има лук, чесън, моркови, картофи, прясно зеле, домати, краставици, пипер, зелена салата и лук. Варивата са боб, ориз и леща, в млечните са влезли цените на кисело и прясно мляко, кашкавал, сирене, масло. От месата се набляга на свинско месо, ястия с кайма и пиле. Взимат се предвид и цените на яйца и олио. Магазините, в които са проверени цените, са в София, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора и Русе.
Покупателната способност на жителите в тези градове обаче е много различна
Само в столицата средната заплата е вече около 3000 лева,. В останалите градове средното възнаграждение е между 1400 и 1900 лв. От това зависи и потребителската кошница за всеки човек.
Салати
Идва пролетта, а с това и консумирането на зелени салати. Цените на марулите са от 60 ст. до 2 лева за брой. Връзката с пресен лук струва приблизително колкото салатата.
Картофите пък са поскъпнали. Килото се продава за над 2 лева. Някои търговци обаче ги пускат на промоция по 1,50 лв. за кило. Пиперът, който се внася основно от Турция, струва около 6-6,50 лв.
Първите краставици и домати родно производство са по 5 лева за килограм
Чесънът държи цена от 10 лева. Храта обаче обичайно си купуват по 2-3 глави, които излизат около 2 лева.
Млечните продукти са и с най-големи разлики в цените.
Има сирене, което можем да си купим за 12 лева. Има такова, чиято цена стига до 27 лева. Кашкавалът пък от 15 лв. стига до 40 лв. за кило. Все по-недостъпна става и бутилката с прясно мляко, като за нея броим 2,30 до 2,90 лева. Бутилките, които са на утвърдени производители, минават дори и 3 лв. Цената на олиото пък е далече от пиковите стойности и върви средно по 2,50 лв.
Цената на каймата мина дори цената на месото. В някои магазини два килограма свинско струва колкото на кило кайма. Яйцата твърдо заковаха 50 ст. за брой. Могат да се намерят и на промоция по 0,45 лв., но все по-рядко. Единствено в по-малките бакалии все още се продават за 0,35 лв. за брой.
От селата до Петрич отскачат в Гърция
Не са малко хората от община Петрич, които пътуват до съседна Гърция, за да си напазаруват по-евтино. Това важи най-вече за жителите на село Кулата, което е до самата граница с южната ни съседка.
„Голямата разлика е в качеството. Хората са категорични, че гръцките стоки са много по-добри. А и има продукти, които са по-евтини от нашите. Бананите там струват 1,25 евро за килограм, тук по нашите магазини са от 3,50 лева за кг нагоре. Хубавите ябълки в Кулата са по 3 лева за килограм, в Гърция излизат 2,50 лева. Хем по-евтино, хем по-качествено“, заяви кметът на село Кулата – Димитър Дамянов.
Нашенци предпочитат да дадат някой лев повече за по-качествена стока. От Гърция те често се връщат със сирене, което струва около 10 евро за килограм. В Кулата цената му е по 15 лева.
Кашкавалът в Гърция също бие по качество родния, така е с маслото, с маслините и със зехтина.
А ето и какви са цените на продуктите в различните градове:
Продуккти – София, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе:
Зеленчуци
Зрял лук 2 лв./кг 2 лв./кг 1,80 лв./кг 3,50 лв./кг 2 лв./кг 1,40 лв./кг
Чесън 10 лв./кг 6,70 лв./кг 8 лв./кг 9лв./кг 7 лв./кг 9 лв./кг
Моркови 2,50 лв./кг 1,85 лв./кг 2,10 лв./кг 2,80 лв./кг 1,70 лв./кг 1,50 лв./кг
Картофи 1,60 лв./кг 1,80 лв./кг 2 лв./кг 2,30 лв./кг 2,10лв./кг 1,50 лв./кг
Прясно зеле 2,20 лв./кг 2,80 лв./кг 2 лв./кг 3 лв./кг 2,20 лв./кг 1,80 лв./кг
Домати 4 лв./кг 4,20 лв./кг 5,50 лв./кг 5 лв./кг 5 лв./кг 3,50 лв./кг
Краставици 5 лв./кг 3 лв./кг 5 лв./кг 4,50 лв./кг 4 лв./кг 4 лв./кг
Пипер 6,50 лв./кг 5,50 лв./кг 5,50 лв./кг 4,80 лв./кг 6 лв./кг 4,50 лв./кг
Зелена салата 1,50 лв./бр. 0,70 лв./бр. 2 лв./бр. 1,80 лв./бр. 0,80 лв./бр 1,50 лв./бр
Пресен лук 1лв./вр. 0,75 лв./вр. 1,50 лв./вр. 1,40 лв./вр. 0,60 лв./вр. 1,20 лв./вр
Пресен чесън 1,70 лв./вр.
Варива
Ориз 3,30 лв./кг. 3,25 лв./кг 5 лв./кг 2,50 лв./кг 4 лв./кг 4,50 лв./кг
Леща 3,60 лв./кг. 5,40 лв./кг 5 лв./кг 3,10 лв./кг 5 лв./кг 4,50 лв./кг
Боб 5,60 лв./кг 5,85 лв./кг 6 лв./кг 4,50 лв./кг 5 лв./кг 5 лв./кг
Млечни
кис. мляко 1,50 лв./400 г 1,40 лв./400 г 1,75 лв./400 г 1,35 лв./кг 1,50 лв./400 г 1,10 лв./400 г
прясно мляко 2,50 лв./л 2,75 лв./л 2,55 лв./л 2,50 лв./л 3,50 лв./л 3,20 лв./л
кашкавал 25 лв./кг 20 лв./кг 25 лв./кг 18 лв./кг 15 лв./кг. 22 лв./кг
сирене 16 лв./кг 15 лв./кг 15 лв./кг 13 лв./кг 14 лв./кг 18 лв./кг
масло 5 лв./250 г 5,50 лв./250 г 7 лв./250 г 4 лв./250 г 5 лв./кг
Олио 2,40 лв./л 2,60 лв./л 3 лв./л 2,10 лв./л 3 лв./250 г 2,50 лв./л
Животински
свинско 11 лв./кг 14 лв./кг 12 лв./кг 8,50 лв./кг 12 лв./кг 10 лв./кг
кайма 12,50 лв./кг 10 лв./кг 11 лв./кг 10 лв./кг 12 лв./кг 9 лв./кг
пиле 8 лв./кг 7,85 лв./кг 8 лв./кг 6 лв./кг 10 лв./кг 7 лв./кг
яйца 4,50 лв./10 бр. 3,70 лв./10 бр. 4,60 лв./10 бр.4,50 лв./10 бр. 4 лв./10 бр. 4,50 лв./10 бр./
Източник: Телеграф