Най-полезният зеленчук за костите. Руският гастроентеролог д-р Дария Утюмова споделя кой е най-полезният зеленчук за здравето на костите.
Броколите са с най-висока концентрация на хранителни вещества . 100 гр от него съдържат почти дневната нужда от витамини С и К. И двете вещества са изключително важни за човешкото тяло.
Витамин С регулира функционирането на нервната система, отговаря за функциите на жлезите с вътрешна секреция, укрепва имунната система, бори се със стреса и окисляването, отбеляза специалистът.
Витамин К помага за поддържането на нормално съсирване на кръвта и укрепване на костите. Калцият и магнезият, които също могат да бъдат получени от броколите, са не по-малко полезни за образуването на силна и плътна костна тъкан.
Най-полезният зеленчук за костите
Броколите отлично подпомагат храносмилането и функционирането на стомашно-чревния тракт като цяло. Фибрите, които са в изобилие в зеленчука, помагат за това. Те съдържат още лутеин и каротеноиди – вещества, които са важни за здравето и зрителната острота.
„Същите вещества спомагат за неутрализирането на действието на свободните радикали, които с възрастта разрушават ретината на окото“, казва специалистът.
За хора със затлъстяване и диабет тип 2 екстрактът от броколи е изключително важен. В статия, публикувана в списанието Science Translational Medicine, учените говорят за способността на веществото сулфорафан, намиращо се в броколите, да намалява активността на 50 гена отговорни за проявата на симптомите на диабет тип 2.
Проучването включва 97 пациенти с диабет тип 2, които са приемали екстракт от броколи в продължение на 12 седмици. Участниците без затлъстяване не показват ефект, докато участниците със затлъстяване отбелязват 10% намаление на нивата на глюкозата на гладно в сравнение с контролната група.
Въпреки това, дозата антиоксидант, която участниците са получили общо, е 100 пъти по-висока от количеството, което се намира естествено в броколите.
Източник: actualno