Най-доброто средство срещу подут корем е една позната напитка, за която малко хора знаят колко достойнства има. Неприятното усещане за натиск в корема от подуване никога не е забавно. Въпреки че може да правите всички „правилни“ неща, за да предотвратите появата на подуване на корема, понякога то се промъква и вие се опитвате да разберете какво го е причинило и как да го лекувате!
За щастие, с развитието на науката се развиват и изследванията на храните и напитките, които могат да помогнат за облекчаване на подуването на корема и да ви накарат да се чувствате по-добре.
Експерти в областта на храненето разкриват кое може да помогне за облекчаване на подуването на корема.
Най-доброто средство срещу подуване на корема е зеленият чай!
Според Лорън Манакър, магистър по медицина, регистриран диетолог от Чарлстън, „една от ключовите съставки на зеления чай са катехините, по-специално епигалокатехин галат (EGCG), който помага за намаляване на възпалението и може да насърчи здравословното храносмилане. Тези антиоксиданти могат да спомогнат за успокояване на храносмилателния тракт и облекчаване на натрупването на газове, което може да доведе до подуване на корема.“
Едно проучване, публикувано в European Journal of Pharmacology, изследва ефекта на зеления чай върху стомашно-чревната система. Учените са установили, че консумацията на зелен чай е „най-простият и полезен начин да се подпомогне предотвратяването на стомашно-чревни разстройства“.
Стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразненото дебело черво (СДЧ), запек, дивертикулит и други могат да имат отслабващ ефект върху качеството на живот на хората, които страдат от тези заболявания. А подуването на корема често съвпада с тях.
Съединенията в зеления чай могат да бъдат наистина мощни, за да ви помогнат да прогоните подуването на корема. Но защо?
Една от теориите е, че антиоксидантите в зеления чай – главно полифенолните съединения, известни като катехини, проявяват противовъзпалителни, антиканцерогенни, антиоксидантни, антибактериални и подпомагащи здравето на сърцето свойства.
Манакър пише: „Зеленият чай съдържа съединения, известни като полифеноли, които могат да спомогнат за намаляване на стомашно-чревния дискомфорт, като поддържат баланса на чревната флора.“
Зеленият чай може да намали риска от рак
Според Националния институт по рака един от страничните ефекти на рака или лечението на рака е подуването на корема. Въпреки че продължават да се провеждат изследвания в тази област, една от най-интересните разработки е за зеления чай и потенциалните му антиканцерогенни ползи. Преглед, публикуван в списание Molecules през 2021 г., изследва влиянието на съединенията на зеления чай върху защитата от рак на дебелото черво.
Той може да помогне и при задържането на течности
Манакър пише: „Пиенето на зелен чай може да действа и като лек диуретик, помагайки на тялото да изхвърли излишната течност, което допълнително намалява усещането за подуване на корема.“
Зелен чай в ежедневието
Ако предпочитате да пиете кафе, опитайте се да го смените с лате с матча (матча е вид зелен чай, който е много полезен за здравето).
Овкусете го: Добавете резен лимон, малко мед или стръкче мента, за да подсилите вкуса на зеления си чай. Освен това помислете дали да не добавите към зеления чай основни продукти, като например мед.
„Матча чудесно подсилва меда“, споделя Питърсън.
Смесете сварен зелен чай с любимите си плодове и малко кисело мляко, за да си приготвите здравословно и освежаващо смути.
Гответе със зелен чай: Използвайте сварен зелен чай като основа за супи, бульони или ястия с ориз, за да добавите допълнителен слой вкус и антиоксиданти.
Десерти със зелен чай: Включете матча на прах, форма на зелен чай на прах, в печени изделия като мъфини, бисквити или дори сладолед за уникален и подхранващ обрат. Питърсън препоръчва да опитате матча на прах в панакота с основа от кокосово и бадемово мляко за забавен, ароматен обрат.
Други начини за облекчаване на подуването на корема
Въпреки че консумацията на зелен чай (по различни начини) може да помогне за облекчаване на подуването на корема, има и други средства, които можете да опитате. Манакър препоръчва следните съвети, за да се справите с подуването на корема:
Наблегнете на фибрите. Консумацията на храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, ни помага да поддържаме здравословно храносмилане, което може да помогне за предотвратяване на натрупването на газове, водещи до подуване на корема. Добавете пробиотици. Включването на пробиотици, които се съдържат в киселото мляко и ферментиралите храни като кимчи и кисело зеле, също може да подпомогне здравето на червата, като спомогне за разнообразяването и разнообразието на здравословните чревни бактерии.
Бъдете хидратирани. Фокусирането върху поддържането на хидратация с много вода помага за поддържане на здравословно храносмилане и намаляване на подуването на корема.
Обмислете малки, чести хранения. Опитайте се да дъвчете храната бавно и да ядете по-малки, по-чести хранения, а не големи. Това може да ви помогне да намалите обема на храната в стомаха си и да понижите риска от подуване на корема.
Здравословен хранителен режим и начин на живот са от решаващо значение за предотвратяване на появата на подуване на корема.
Източник – EatingWell/Превод:SafeNews