Най-добрият начин да ядете яйца за закуска, с който няма да навредите на тялото. Яйцата са предпочитан вариант за закуска от много хора. Според диетологът Санчи Савари консумацията им с един продукт обаче, може да предизвика скок в нивата на кръвната захар.
Възможните последици от яденето на яйца с бял хляб за закуска
Ползите от жълтъка за тялото вече са известни и много хора избират яйцата като продукт, от който могат да приготвят лесна закуска.
„Добавянето на хляб към яйце за закуска може да доведе до лек скок на кръвната ви захар в сравнение с яденето само на яйца, защото хлябът съдържа въглехидрати, които могат да повишат кръвната ви захар по-бързо от богатите на протеини яйца“, споделя диетологът.
Бързият скок в нивата на кръвната захар може да бъде предизвикан от консумацията на бял хляб, който съдържа много прости въглехидрати. Експертът съветва хората, които следят нивата на захарта си, да внимават с какво ядат яйца.
Допустима е консумацията им с пълнозърнести крекери и пълнозърнести хлябове с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това можете да закусите с яйца и зеленчуци, например краставици или чушки.
Най-добрият начин да ядете яйца за закуска
Яйцата съдържат много витамини и минерали. В състава им влизат калций и калий, фолиева киселина, магнезий и селен, желязо и фосфор, както и витамини A, D, E, B3 и B12.
Колкото по-малко е яйцето, толкова повече калций има в черупката му и толкова по-здрава е тя. Яйцата са 98% смилаеми, но смилаемостта на различните елементи зависи от температурата на обработка.
По този начин се смята, че готвенето подобрява смилаемостта на мазнините и протеините, а витамините се унищожават. При ядене на сурови яйца се получава точно обратното.
Източник: actualno