Наистина ли са полезни слънчогледовите семки и колко можете да ядете на ден? Много хора обичат да „чоплят“ слънчогледови семки, някои го правят всеки ден. Слънчогледовите семки са доста полезни, но понякога такава честа употреба може да причини здравословни проблеми.
Ползите от слънчогледовите семки
Те са източник на растителни протеини
Диетологът Дестини Муди каза, че растителният протеин може да поддържа здравето на сърцето, да помогне за контролиране на теглото и да намали риска от хронични заболявания.
Не само може да помогне на веганите и вегетарианците да задоволят нуждите си от протеини, но комбинацията от протеини и високи нива на здравословни мазнини прави слънчогледовите семки обилна и засищаща закуска.
Поддържа кожата здрава
Слънчогледовите семки могат да бъдат полезни за здравето на кожата. Витамин Е в слънчогледовите семки помага за защита на кожата от увреждане, причинено от UV лъчи и замърсители от околната среда.
Есенциалните мастни киселини в слънчогледовите семки помагат за поддържане на кожата хидратирана и й придават по-здрав блясък.
Намалява консумацията на калории
Слънчогледовите семки могат да помогнат за контролиране на размера на порциите и намаляване на приема на калории.
Експертът отбеляза, че семената по своята същност съдържат много мазнини, което ги прави висококалорични.
Богати на фибри
Една чаша слънчогледови семки съдържа 12 грама фибри, което е значителна част от дневните нужди.
Това е голям плюс, защото фибрите ви помагат да се чувствате сити по-дълго и могат да подобрят холестерола и здравето на сърцето.
Фибрите, открити в слънчогледовите семки, могат да подпомогнат храносмилането, предотвратявайки запека и поддържайки редовното движение на червата.
Много магнезий
Магнезият е основен минерал за много функции на тялото, включително регулиране на нервите и настроение.
Магнезият също е важен за здравето на костите. Порция слънчогледови семки, които съдържат 455 милиграма на чаша, ви помага да задоволите ежедневните си нужди от магнезий.
Добър източник на витамин Е
Витамин Е играе ключова роля за поддържането на отлично цялостно здраве. Този витамин е мощен антиоксидант, който се бори с възпалението в тялото и може да помогне за защита на клетките на тялото от оксидативен стрес.
Витамин Е може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Укрепване на имунната система
Слънчогледовите семена също съдържат селен, важно хранително вещество за имунното здраве. Заедно със здравословна диета и достатъчно сън, тази съставка може да помогне за повишаване на имунитета.
Колко семена можете да ядете на ден
Въпреки че слънчогледовите семки са източник на здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които помагат за подобряване на здравето на сърцето, най-добре е този продукт да се консумира не повече от два пъти седмично и не повече от 100 g.
Печените солени зърна съдържат огромно количество натрий. Ако такъв компонент е в излишък в тялото, тогава може да има проблеми със сърцето, високо кръвно налягане.
Голямо количество мазнини може да причини киселини. Честото използване на слънчогледови семки се отразява негативно на гърлото и гласните струни, изкривява гласа. Повече от половината от полезните вещества се губят при пържене на слънчогледови семки, така че е по-добре да използвате този продукт суров. Печените семена обаче съдържат по-малко калории.
Източник – Eat This Not That /Превод:SafeNews