Може ли виното да се развали и какви са предупредителните знаци? Независимо какво събитие празнувате, виното понякога има не особено приятен вкус и това може да се дължи на различни фактори. Преди да започнете да изливате бутилката в мивката, трябва да знаете какво може да причини развалянето на напитката и как можете да го избегнете.
Разваля ли се виното?
Винопроизводителката Патриша Тот каза, че истинското разваляне на виното рядко се случва. Най-вече зависи от условията на отглеждане. Ако всичко се държи под контрол и в идеалния диапазон от температура, светлина и влажност, виното няма да се развали.
При неправилно съхранение дори най-висококачествените вина могат малко да се развалят. Негодността за пиене се установява по твърде силни и остри миризми, поради загуба на цвят или пълно помътняване.
Виното непрекъснато се „развива“, дори и да е в бутилка. Смес от химични реакции, киселини и захари създава сложен и постоянно променящ се процес.
За средния любител на виното, който не съхранява бутилки в внимателно контролирана винарска изба, няма от какво да се тревожи. Ако държите няколко бутилки в кухнята и пиете виното скоро след покупката, то едва ли ще се развали.
Признаци на лошо вино
Визуални индикатори
Първото нещо, което можете да забележите във виното, е промяна в цвета. С възрастта червените вина могат да придобият керемиденочервен или кафяв оттенък, докато белите вина могат да изглеждат по-златисти или леко кехлибарени.
Утайката или мътността също могат да показват, че виното се е развалило.
Аромат
Лошото или развалено вино често има неприятна специфична миризма. Ето защо е по-добре да избягвате такива вина, за да не навредите на здравето.
Промени във вкуса и текстурата
Ако виното е гъсто или сиропирано, това може да означава, че е било на топло място. Ако почувствате шум или мехурчета във вашето вино, вашето вино може да е започнало повторна ферментация.
И това показва, че не е правилно стерилизирано преди бутилиране. Това важи особено за червените вина, които не са предназначени за пенливо производство.
Как да предотвратим развалянето на виното
Правилно съхранение
Съхранявайте виното на хладно и тъмно място с постоянна температура. Ако е възможно, дръжте неотворените бутилки за вино „плоски“, за да запазите корковата тапа влажна, което помага да се запази уплътнението.
Това е особено важно за стари вина и вина с естествени тапи.
Запечатване на отворени бутилки
След отваряне на бутилката я затворете възможно най-плътно, за да сведете до минимум излагането на кислород. Инвестирането в добра тапа за вино може да помогне за удължаване на живота на вашето вино.
Ако не планирате да пиете бутилката няколко дни, прехвърлете останалото вино в по-малък съд.
Източник – РБК Украйна /Превод:SafeNews