Ледена близалка, сладолед или сорбе. И трите вида ледени удоволствия са страхотно удоволствие за небцето. Но не всеки знае каква е разликата между тях и кой- е най-добър за фигурата ни.
Модерната хранителна сцена се е развила отвъд традиционните близалки с портокал, обобикновения сметанов сладолед и ягодово сорбе. Вече набират популярност различни плодови и ароматни предложения, особено за веганите и потребителите с непоносимост към лактоза.
Но по какво точно се различават тези замразени лакомства?
Каква е разликата между сладолед, ледена близалка и сорбе?
„Ледената близалка е замразено лакомство, направено чрез замразяване на ароматизирана течност – обикновено сок или подсладена течност на водна основа – на клечка. Има твърда, ледена текстура“, казва Наджрул Бег, главен готвач в Hyatt Place, Malviya Nagar, Джайпур.
За разлика от него, обикновеното джелато е сладолед в италиански стил, известен с интензивния си вкус и кремообразна, гладка текстура. Той е по-плътен, тъй като в него има по-малко въздух. Приготвя се от мляко, захар и понякога сметана, има различни добавки като плодове, ядки или шоколад, казва Бег.
„Процесът на приготвяне на джелато е дълъг и сложен. Започва се с основа от крем, който след това се смесва с мляко и захар. След това се разбърква бавно, докато се замразява, за да се постигне тази кремообразна консистенция“, споделя Гаган Ананд, основател на Scuzo Ice ‘O’ Magic.
Сорбетата, от друга страна, са безмлечни замразени десерти, приготвени от подсладена вода и плодов сок или пюре. Те са гладки и ледени и са веганска опция за любителите на десерти.
„Липсата на мляко ги отличава от джелато“, казва специалистът.
Кой от трите е най-здравословен за хора, които следят теглото си?
Сорбето обикновено е най-здравословният вариант за хора, които следят теглото си, защото е с по-ниско съдържание на мазнини и калории в сравнение с джелатото. Въпреки това той все още може да бъде с високо съдържание на захар, така че се препоръчва контрол на порциите.
Сладоледите също могат да бъдат нискокалоричен вариант, но купените от магазина варианти могат да съдържат добавени захари, царевичен сироп и изкуствени съставки. Все пак сладоледът е по-калоричен в сравнение със сорбето или ледените близалки, особено заради съдържанието на млечни продукти.
Източник – The Indian Express/Превод:SafeNews