Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се покачва с 0,67 на сто до 2,411 пункта. Индексът расте за втора седмица, след като преди това падаше четири поредни седмици.
Оранжерийните домати скачат със 7,4 на сто на сто до 3,92 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 2,8 процента и те се купуват по 4,03 лева за килограм.
Червените чушки отстъпват с 4,2 на сто до 4,11 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите се продават по 1,29 лева за килограм, а морковите са с 4,2 процента по-ниска цена и се търгуват по 1,36 лева за килограм. При зелето има ръст с 4,2 на сто и то се купува по 1,24 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 9,9 на сто и се купуват по 1,28 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 3,1 на сто до 2,32 лева за килограм. Портокалите се търгуват по 1,84 лева за килограм. Бананите вдигат цената си с 1 процент и се продават по 3,07 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 11,28 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,5 на сто по-скъпо – по 17,65 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 2,3 на сто и се продава по 3,44 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама пада с 1,2 на сто и се търгува по 2,57 лева. Пилешкото месо поскъпва с 1,8 на сто до 6,15 лева за килограм, съобщава БТА.
Захарта се продава по 2,50 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ повишава цената си с 2,2 на сто до 1,41 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 0,9 на сто и се купува по 3,19 лева за килограм. Яйцата (размер М) поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,40 лева за брой на едро.