Здравното министерство предлага нова Наредба за здравословно хранене на учениците за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар.
За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.
При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:
-включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок)
-препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани
– консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители
Въведено е и изискване за предлагане само на конфитюри с екстра качество и на мармалади от плодове.
В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400 g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене.
Любимият на децата айрян пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.
Наредбата на здравното министерство предвижда още забрана на подсладени пресни и кисели млека, освен когато са с добавен плодов компонент.
Не се допуска и предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.
SafeNews припомня още по темата:
Лавките – кошмарът за родителите! Купонът за училищния стол с рекордна цена
Източник: pariteni