Коя сол е по-добре да използвате при готвене на супа, паста, месо и други ястия. Изборът на правилната сол може значително да повлияе на вкуса на вашите ястия. Има много видове сол, всяка със своите уникални свойства и най-подходяща за определени храни.
Коя сол е по-добре да използвате при готвене на супа, паста, месо и други ястия
Супи
Препоръчва се използването на морска сол за супи . Има мек, лек вкус, който не нарушава вкуса на другите съставки на ястието.
Освен това някои готвачи използват сол с билки или подправки, за да придадат допълнителен вкус на супата.
Едро смляната сол е най-подходяща за тестени изделия . Може да се добави във вода при варене на паста или да се поръси върху вече готово ястие.
Можете също така да използвате френска сол Fleur de Sel (най-благородната и изискана форма на морска сол, наричана „солен хайвер“) или сол с чесън (класическа комбинация от традиционна трапезна сол с гранулиран чесън, благодарение на което подправеното ястие придобива допълнителни вкус, аромат и ползи за здравето).
Месо и риба
За месо и риба кулинарните експерти препоръчват използването на кухненска каменна сол , която има подчертан вкус, благодарение на който се съчетава добре с продуктите.
В същото време можете да използвате сол с билки или подправки, за да добавите допълнителен вкус към месото или рибата.
Зеленчуци
Известните готвачи обикновено използват морска сол при готвене на зеленчуци . Той ще подчертае естествения вкус на зеленчуците, без да го прекъсва.
Сол с билки или подправки също може да се използва за придаване на допълнителен вкус на зеленчуците. Основното нещо е да не прекалявате.
Печене и десерти
За печене и десерти е най-добре да използвате фино смляна сол . В идеалния случай трябва да се добави към тестото. Но някои предпочитат да поръсят с него готови сладкиши. По принцип солта в „сладкарника“ трябва да се използва за балансиране на сладостта.
Коя сол е по-добре да използвате при готвене на супа, паста, месо и други ястия
Експериментирайте с различни видове сол и начини да ги използвате, за да намерите това, което харесвате.
Но е важно да запомните: не трябва да използвате твърде много сол, защото това може да развали вкуса на вашето ястие.
Източник: РБК-Украйна/Превод: SafeNews