Колко често можете да ядете яйца за закуска и в каква форма те са по-здравословни. Кокошите яйца са здравословни за консумация, защото са богати на протеини, витамини и омега-3. Струва си да знаете колко яйца можете да ядете на ден и как да ги готвите, за да са по-здравословни.
Според експерта яйцата могат да се консумират за закуска, обяд и дори за междинно хранене.
„Когато пожелаете и общо взето колкото искате“, добави треньорът.
По-специално, ако говорим за лошия холестерол
и се притеснявате, тогава яйцата нямат нищо общо с това.
Това е така, защото лошият холестерол само 25% зависи от диетата и 75% зависи от състоянието на тялото.
Ако следите теглото си, трябва да запомните, че те се считат за висококалоричен продукт (на 100 g – 157 kcal).
Как да сготвим яйца, за да са по-здравословни
Смята се, че най-полезни са варените яйца. Пържените са по-калорични, защото са приготвени в животинска мазнина или олио.
Например вареното яйце има 160 kcal на 100 g, а пърженото яйце има 200 kcal. Те също не са толкова здравословни, защото при пържене се губят повечето витамини и минерали и просто се превръщат в източник на холестерол.
Какви са ползите от яйцата?
Пилешкото яйце е много питателно и помага за задоволяване на глада за дълго време. Благодарение на високата концентрация на протеини и мазнини, яйцето доставя на организма необходимите вещества.
Яйцата съдържат витамин А, фолиева киселина, витамин В5, В12, В2, фосфор, селен и цинк. Протеинът съдържа много калории и няма мазнини, което има благоприятен ефект върху кръвоносната система.
В допълнение, жълтъкът съдържа необходимото за човек количество холин – вещество, което предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб.
Източник: Instagram/ Юрий Попко /Превод: SafeNews