Кой хляб е полезен за здравето? Някои видове хляб могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите здравето си, тъй като съдържат голямо количество полезни микроелементи. По-специално, дори в магазина трябва да обърнете внимание на състава на продукта.
Какво трябва да бъде включено
Според диетолога Ирина Левченко, когато избирате хляб, не забравяйте да обърнете внимание на склада.
Съставките, изброени първи, са тези, които продуктът съдържа най-много. Следователно в началото на състава трябва да има пълнозърнести храни, брашно (пълнозърнесто, втори клас или белено), вода.
Освен това в състава са разрешени сол, различни семена и ядки,
както и подправки.
Но захар, малц, мед, меласа, глюкозен сироп, нишесте, растителни масла, маргарин, емулгатори, подобрители на вкуса и съмнителни консерванти трябва да отсъстват от естествения хляб.
Диетологът отбеляза, че колкото по-кратък е съставът, толкова по-голяма е вероятността хлябът да е с добро качество.
Вид брашно
Освен това обърнете внимание на вида на зърното или вида на брашното, от което е направен хлябът. Колкото по-грубо е брашното (пълнозърнесто, воденично и втори клас), толкова повече полезни вещества запазва, като фибри, диетични фибри, витамини и минерали.
Освен това в добрия хляб може да се добавят трици.
Експертът добави, че ако първокласното или първокласното брашно (например пшенично) е на първо място в състава на хляба, това са „празни“ въглехидрати, те не осигуряват ползи и дългосрочно засищане на тялото. Освен това те са практически лишени от витамини и микроелементи.
„Препоръчително е да се предпочитат безквасени видове хляб, най-често техният състав е по-натурален от видовете, които съдържат мая.“
Как да съхраняваме хляб в кухнята
Най-лесният и евтин вариант е да се съхранява в хладилник. По този начин в хляба не се образува плесен дълго време, той е годен за консумация дори една седмица от датата на производство. Но този метод има и съществен недостатък – хлябът винаги ще бъде студен, а в хладилника може да поеме миризмите на други продукти.
Друг вариант е чанта от плат. Можете да го купите или да го направите сами. Важно е да завържете здраво чантата и да я съхранявате на място с умерена влажност, а също така да перете тъканта периодично.
Контейнерът за хляб е най-добрият вариант за съхранение на печива. Правилно избраната кутия за хляб не само помага да се запази вкусът на печените продукти по-дълго, но също така може да се превърне в красив и стилен аксесоар.
Източник: РБК-Украйна / Превод: SafeNews