Кое сирене е най-здравословно? Сиренето има богата кулинарна история. Можете да го ядете, както самостоятелно,така и да го добавите към сандвич или да го поръсите върху обилно ястие като пица или лазаня. В днешно време на пазара се предлагат над 2000 разновидности на сиренето.
Проучване от 2023 година определя този продукт, като богат на хранителни вещества с неутрални до умерени ползи за здравето.
Според диетолозите, изварата е може би най-здравословният вид сирене, защото има по-малко наситени мазнини и повече протеини от повечето други сирена.
Изварата е най-доброто сирене за костите.
Водещи в категорията на здравословните сирена са меките сирена като рикота или моцарела, които се правят с нискомаслено или обезмаслено мляко.
Друг полезен вариант е сиренето фета, защото е с естествено ниско съдържание на мазнини. Освен това е вкусно и ароматно.
Твърдите сирена, като пармезан, чедър и швейцарско естествено съдържат по-малко лактоза, така че хората с чувствителност към лактоза може да искат да изберат тези продукти.
Всяко сирене е здравословно в умерени количества и съдържанието на хранителни вещества в различните сортове варира леко.
Важно е обаче, с какво ядете сирене. За да забавите процеса на храносмилане, комбинирайте бри с резени сурови зеленчуци, а не с чипс или крекери.
Повечето сирена с ниско съдържание на мазнини нямат много добър вкус, тъй като мазнината се отстранява от млякото преди обработката, което отнема голяма част от вкуса на сиренето.
Често към сиренето се добавят пълнители, за да се компенсира липсата на мазнини. И когато хората се опитват да заменят любимото си сирене с по-нискокалоричен вариант, те често ядат повече от него, за да компенсират липсата на мазнини.
Източник: actualno