Кое мляко е по-здравословно, пастьоризираното или UHT? Когато избираме млечни продукти, обръщаме специално внимание на сроковете на годност. Понякога извара, сметана и кефир могат да се съхраняват за по-малко от седмица.
Те не съдържат консерванти или подобрители на вкуса и всичко е само здравословно и естествено.
Що се отнася до млякото, тази напитка вече може да се съхранява дори на топло място – обичайните тетрапакети са на рафтовете в магазините. Срокът на годност на това мляко е впечатляващ, защото може да се съхранява няколко седмици и дори месеци.
Всяко мляко, което виждаме по рафтовете на магазините, трябва да бъде подложено на термична обработка. Това може да бъде пастьоризация, стерилизация или ултрапастьоризация.
Пастьоризацията е технология, при която млякото се загрява до 70-90 градуса и се държи при тази температура за около 30-60 минути. В резултат на това микроорганизмите в напитката са частично унищожени, като същевременно се запазват полезните свойства. Неотвореното пастьоризирано мляко може да се съхранява около 7-10 дни.
UHT млякото се подлага на топлинна обработка при температури над 125 градуса за няколко секунди. Преди отваряне това мляко може да се съхранява няколко месеца на стайна температура. След отваряне на опаковката трябва да се постави в хладилник.
Процесът на стерилизация на млякото се състои от топлинна обработка чрез нагряване над 100 градуса за 20–30 минути. В резултат на това се унищожават всички микроорганизми и ензими.
Ултрапастьоризацията е най-модерният начин за обработка на млякото. Почти всички бактерии в напитката умират. Ултрапастьоризираното мляко в запечатана асептична опаковка е микробиологично стерилно.
Съществува мит, че към UHT млякото се добавят консерванти и антибиотици, за да се увеличи срокът на годност. Това не е вярно. При нагряване до много висока температура не остават микроорганизми, които да развалят продукта – така че няма смисъл от допълнителни добавки.
При правилна обработка и качествено опаковане основните хранителни вещества в UHT млякото се запазват. Това означава, че напитката запазва своите предимства.
Всяко мляко е от полза за вашето здраве. Разбира се, напитката с най-кратък срок на годност може да запази повече хранителни вещества. Въпреки това, някои производители на ултрапастьоризирано мляко минимизират процеса на загубата им.
Източник: actualno