Кое е най-лошото време за пиене на кафе? Отдавна се твърди, че поглъщането на кофеин малко след събуждане е контрапродуктивно, понеже не само влияе върху ефекта на самия кофеин, но и също води до толерантност към веществото.
Кортизолът, е от съществено значение за циркадния ритъм, „часовника“ на организма
Той ви помага да се будите сутрин и да заспите вечер. Най-висока степен на кортизол се регистрира точно при събуждане. Следователно консумацията на кофеин по това време вече е свързана с два проблема.
Първо, чрез намеса в производството на кортизол: организмът произвежда по-малко и повече „разчита” на кофеина.
Второ, защото така организмът си създава дългосрочна толерантност към кофеина, карайки го да замени естествения тласък на енергия, който тялото е получавало от кортизола, вместо да го допълни.
Кафето може да допринесе определени ползи за здравето, „ако е интегрирано в здравословна диета“.
Консумацията на до три до пет чаши на ден е свързана с намаляване на множество хронични заболявания, като диабет.
Освен това е известно, че кофеинът подобрява представянето при физически изпълнения. Проучванията показват, че консумирането му помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и дори успява да развие подобрения в симптомите на пациенти с Паркинсон.
Редовното консумиране на кафе подобрява чувствителността на организма към инсулин, което подобрява гликемичния метаболизъм и намалява рисковете от диабет в дългосрочен план.
Има и много ясен хормонален ефект от кофеина. Той възпрепятства производството на антидиуретичен хормон, произвеждан в хипоталамуса. Този хормон намалява извеждането на вода от организма чрез бъбреците.
Така консумацията на кафе или друг продукт, който съдържа кофеин, предизвиква диуретичен ефект, който сам по себе си не е непременно вреден. Ако не се компенсира с по-голям прием на вода, може да доведе до обезводняване.
Кофеинът води до голямо увеличение на производството на кортизол, както и стимулира освобождаването на група хормони, наречени катехоламини, които включват адреналин.
Всички тези ефекти на кафето са особено изразени, ако се пие както на празен стомах, така и след хранене. Следователно от глобална гледна точка за ползите от кафето, особено ако бъде консумирано умерено, то може да се пие и на гладно, и след хранене.
Понеже стимулира образуването на стомашна киселина, пиенето на гладно е вредно за хора, за които съществуват рискове от стомашни заболявания.
Източник: actualno