Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария? Островът, където хората „забравят да умрат“, както казва един столетник на експерта по дълголетие Дан Бютнер, е една от малкото сини зони по света, където хората живеят необичайно дълго.
През 2009 г. гръцки лекари и изследователи установяват, че 13% от жителите на Икария, участвали в тяхното проучване, са на възраст над 80 години, в сравнение с около 1,5% от световното население и около 4% в Северна Америка и Европа.
Вероятността хората на острова да доживеят до 100 години е 10 пъти по-голяма от тази на американците.
My family’s from the Greek island of longevity, where people often live to 100—here’s 1 unexpected food we always eat #Longevity #Greecehttps://t.co/gOnqhdz5ry
— Karen Hahn (@KarenHahn617691) May 26, 2024
Ето какво има в един килер, вдъхновен от Икария:
Фасул и бобови растения
Те са сред основните съставки на икарския начин на хранене. Доказано е, че добавянето им към ежедневния ви хранителен режим увеличава продължителността на живота и може да ви помогне да изключите месото от диетата си.
Чесън
Той е най-добрата естествена съставка, която придава вкус и носи здраве. Във всяка скилидка се крие цяла плеяда от полезни вещества.
Чесънът прави почти всичко по-вкусно. Той се подслажда, докато омеква и се готви, като придава почти карамелизиран вкус на много различни храни.
Зърнени храни
Пълнозърнестите храни са неразделна част от диетата в Икария.
Макаронени изделия,
особено пълнозърнеста паста и безглутенова, високопротеинова паста на бобова основа, като паста от нахут и леща
Билки
На Икария растат безброй билки и повечето от хората отглеждат няколко саксии с пресни билки у дома, дори и само на перваза на прозореца.
Повечето семейства имат шкаф, пълен със сушени билки, чиито лечебни свойства се съдържат в знанията, предавани от поколение на поколение. Основните сушени билки включват:
Дафинови листа
Риган
Чубрица
Мащерка
Мента
Ядки
Ядките са важна съставка в много от растителните рецепти и традиционно са важна съставка в гръцката регионална кухня. Те растат в изобилие в цялата страна.
Ето няколко от най-популярните – и най-здравословните:
Бадеми
Шам фъстък
Сусамови семена и тахан
Орехи
Маслини
Маслините са основна част от гръцката диета още от праисторически времена и са един от многото консервирани продукти, които винаги са на склад.
В Гърция те традиционно се консумират самостоятелно или в салати.
Зехтин
Зехтинът е определящ за средиземноморската диета и абсолютно задължителен продукт в килера.
Много от ползите за здравето, свързани със средиземноморската диета, а оттам и с диетата на Икария, се дължат на здравословните свойства на зехтина.
Морска сол
На Икария много хора използват морска сол, която се събира в малките естествени солни басейни, образували се по скалистото крайбрежие на острова в продължение на векове. Вкусът ѝ е по-добър от този на обикновената трапезна сол, която идва от мините и е силно преработена.
Мед
Това е един от фаворитите. Ежедневната консумация на мед е една от тайните на дълголетието на островитяните. Медът е антибактериален, богат на антиоксиданти, включително флавоноиди, и – за разлика от бялата захар или изкуствените подсладители – помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Много хора на Икария ядат по една лъжица всяка сутрин.
Можете да добавите малко мед към чая си или към коктейла за закуска, или да го разбъркате в дресинги.
Сушени плодове
Смокините и стафидите са два сушени плода, които винаги са под ръка, за да бъдат използвани във всякакви солени ястия, особено в салати и ястия с ориз.
Кисело мляко
Киселото мляко е ферментирала храна, която от хиляди години е част от кулинарния гоблен на Източното Средиземноморие. Традиционното кисело мляко в Икария се произвежда от козе мляко и има вкусен кисел вкус и кремообразна текстура.
Ако киселото мляко от козе мляко не е по вкуса ви, може да предпочетете гръцкото кисело мляко, което обикновено се предлага в американските супермаркети и е също толкова богато на пробиотици.
Фета и други подобни сирена
Почти всички сирена, които икарийците приготвят и консумират, се произвеждат от козе или овче мляко, като фета. Голяма част от тях са естествено ферментирали.
Източник – CNBC /Превод:SafeNews