Какво да обядваме по време на обедната почивка на работа? Най-труден е изборът за онези работници и служители, които са решили да се хранят здравословно.
Пригответе диетичен обяд в дома си и го носете със себе си на работата. Но какъв да бъде той? Ето някои съчетания и рецепти, комбинирани според правилата на популярни диети, които са лесни за приготвяне, вкусни за ядене и лесни за носене със себе си на работа.
Диетата на френския диетолог Пиер Дюкан включва четири етапа, от които първите два са толкова строги, че е препоръчително да ги спазвате съвсем кратко време. На първия етап можете да ядете само белтъчини, на втория – протеини и зеленчуци.
Едва на третия етап можете да добавите плодове и млечни продукти в диетата.
Носете със себе си на работа пилешки гърди, задушени в малко вода с подправки или печени на скара. Преди всичко наблягайте на варени зеленчуци и салати, а за междинна закуска хапвайте целина и моркови.
Средиземноморска диета е предназначена не толкова за хората, които желаят да отслабнат – колкото за онези, които искат да бъдат здрави, да предотвратят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да укрепят имунната си система.
Тя се основава само на здравословни храни. Рибата и морските дарове, растителните масла и ядките са богати на ненаситени мастни киселини. Зеленчуците и плодовете съдържат фибри, витамини и глюкоза.
Във ферментиралите млечни продукти има пробиотици, необходими за нормалната чревна функция, и калций. Бобовите растения съдържат минерали, протеини и фибри. Пълнозърнестите храни са сложни въглехидрати, които осигуряват дълготрайна енергия.
Тези, които се придържат към тази система, се опитват да ядат местни натурални ястия и да избягват бързите закуски. Това означава, че дори когато обядвате в работата, трябва да намерите възможност да се отдръпнете от компютъра поне за половин час и да се нахраните в компанията на приятелски настроен колега. Храната трябва да носи радост.
Мазнините биват лоши и добри. Тлъстото червено месо и яйчените жълтъци е желателно да се избягват. Докато растителните масла, ядките и авокадото, напротив, са добре дошли.
Препоръчително е да се въздържате от сладки нишестени зеленчуци и плодове – царевица, банани, грозде. Количеството храна се измерва на око.
Идеалният обяд представлява парче постно месо, порция зеленчуци, супена лъжица зърнени култури, всичко това полято със зехтин или поръсено с кубчета авокадо. За една седмица на такава диета можете да свалите половин килограм.
Източник: actualno