Какъв вид риба трябва да ядете за вашето здраве? Рибата се препоръчва за консумация поради високата си хранителна стойност. Той е източник на здравословни омега-3 киселини, протеини и витамин D, които са необходими за нормалното функциониране на организма, особено през зимата.
Защо трябва да ядете риба?
Рибата е продукт, който се препоръчва в здравословното хранене. Съдържа пълен протеин, необходим за хората. Освен това има различно съдържание на мазнини и е източник на мастни киселини, особено от семейството на омега-3.
Те включват ползите за здравето от ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).
Коя риба има най-добра мазнина за хората?
Яденето на риба има ползи за здравето, въпреки че мазните морски риби с високо съдържание на омега-3 киселини са най-полезни за хората. Рибата също е добър източник на витамини D и A, а в случай на постна риба, витамини от група В
В зависимост от общото съдържание на мазнини се разграничават:
нискомаслена риба (повече от 15% съдържание на мазнини) – змиорка, мойва
мазна риба (7-15% мазнини) – сардина, херинга, скумрия, сьомга, няколко, сардина, шаран, сафрид
риба със средно съдържание на мазнини (2-7% мазнини) – пъстърва, риба тон, морска пъстърва, писия
нискомаслена риба (по-малко от 2% мазнини) – дървени стърготини, минтай, мерлуза, щука, щука, минтай
Колко пъти седмично трябва да ядете риба?
Най-добре е да ги ядете два пъти седмично, включително поне веднъж мазна морска риба. Рибата е добра алтернатива на месото, което е ежедневен гост в нашето меню.
Рибата е много по-лека и по-лесно смилаема, което до голяма степен се усеща от нашите черва. Все пак трябва да се помни, че честата консумация на риба води до поемане на излишни количества от определени минерали и вещества в тялото. Излишъкът от селен в човешкото тяло се отразява негативно на състоянието на косата и ноктите.
Тези риби са най-здравословните за хората.
Въпреки че е известно, че рибата е здравословна, тя не се среща често в чиниите. Причината за липсата им в диетата е лошото познаване на вида риба за ядене.
Треска
Месото му е богато на висококачествен протеин. Това е добра алтернатива на червено месо и птиче месо. Универсалната риба, предвид начина на приготвяне и използване в ястията, е и ценен източник на витамин D3, особено необходим през есенно-зимния период.
Херинга
Крехкото месо от херинга е богато на ненаситени мастни киселини, протеини и минерали. Разнообразието от витамини като A, E, B и D3 прави херингата предпочитана в полските домове. Не забравяйте обаче, че това е един от видовете, които съдържат малки количества замърсители.
Не забравяйте да го подготвите правилно. Най-добре е да се пече или да се готви на пара. Избягвайте пърженето.
Скумрия
Тази риба също е в списъка на най-полезните. Съдържа голямо количество селен, който има положителен ефект върху имунната система и ускорява регенерацията на клетките. Скумрията също е богата на фосфор и витамин D.
Но бременните и кърмещите жени трябва да избягват консумацията му поради склонността му да натрупва живачни съединения.
Пъстърва
Много хора смятат пъстървата за най-здравословната риба. С ниско химическо замърсяване и голям брой ценни съставки, това е отлична алтернатива на домашните птици. Дъговата пъстърва е сладководна риба, която изисква чиста, наситена с кислород, бързо течаща вода.
Зандър
Щуката е ценена заради бялото и крехко постно месо, което е практически без кости. Рибата има сладък, но леко мек вкус. Богат е на съединения, които укрепват нервната система и е идеален за хора, борещи се с наднорменото тегло. Месото на тази риба е богато на фосфор, калций, флуор и йод, което предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза.
Сардини
Това е мазна риба, така че е богат източник на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Яденето на тази риба ще помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от атеросклероза, инфаркт или инсулт. Практически не съдържа живак, токсини и други вредни вещества.
Сьомга
Тази здравословна риба е обогатена с биоактивни пептиди, които повишават синтеза на колаген, необходим за правилното функциониране на ставите. Когато купувате тази риба, обърнете специално внимание на кожата, която трябва да е гладка и леко влажна. Очите не трябва да са мътни или хлътнали, а чисти и светли, а миризмата трябва да е мека и морска.
Източник: Strona Zdrowia /Превод: SafeNews