Как една обикновена закуска може да ви предпази от високо кръвно. Известно е, че трима от десет души в света страдат от хипертония. Освен това 50% от хората, податливи на това заболяване, дори не подозират за това и продължават да живеят така, сякаш нищо не се е случило. Както се оказва, една проста закуска може да помогне за предпазване от животозастрашаващо високо кръвно налягане. По-долу е за този чудотворен продукт и неговите свойства.
Сърцето на човек с високо кръвно налягане трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в цялото тяло.
С течение на времето това поставя допълнителен стрес върху сърцето и другите органи, както и кръвоносните съдове, което може да доведе до увреждане. Освен това всичко това може да провокира сериозни здравословни проблеми и да причини сърдечни и бъбречни заболявания, както и инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.
След като изяде твърде много от този продукт, баща ми получи инсулт. Синът ми разви хипертония, а дъщеря ми затлъсте! Има го във всяко семейство – обърнете внимание!
Една от причините за високо кръвно е диетата. Храните с високо съдържание на сол оглавяват списъка с виновниците. Въпреки това, някои видове храни могат да понижат кръвното налягане: сред тях е един сушен плод.
Причината солта да повишава кръвното налягане е, че натрият задържа вода в тялото. British Heart Foundation обяснява:
„Ако ядем твърде много натрий, водата се връща в кръвта. Колкото повече вода има в кръвоносните съдове, толкова по-високо е кръвното налягане.“
Как една обикновена закуска може да понижи кръвното ви налягане
Един от начините да понижите кръвното си налягане е да намалите приема на сол или да сведете до минимум нейното въздействие върху тялото. Храните с високо съдържание на калий са полезни за това – този минерал може да намали негативните ефекти, причинени от прекомерния прием на натрий.
„Храните, богати на калий, помагат за справяне с високото кръвно налягане, известно още като хипертония, като намаляват ефектите на натрия. Колкото повече калий ядете, толкова повече натрий губите в урината си“, обяснява Американската сърдечна асоциация.
Калият също помага за облекчаване на напрежението в стените на кръвоносните съдове, което помага за по-нататъшно понижаване на кръвното налягане.
Бананите обикновено се считат за незаменим източник на калий: на 100 грама продукт има около 330 милиграма от този минерал. Има обаче един сушен плод, който съдържа още повече калий и това са сушените кайсии – приблизително 1162 милиграма (или 1,2 грама) на 100 грама продукт.
В допълнение, сушената кайсия има положителен ефект върху здравето на сърцето, очите, имунната система и намалява риска от развитие на диабет.
Други храни, които помагат за понижаване на кръвното налягане
Горски плодове
Боровинките и ягодите съдържат антиоксидантни съединения, наречени антоцианини. Както беше установено през 2019 г., изследванията последователно подкрепят теорията, че антоцианините и храните, богати на тях, могат да понижат кръвното налягане.
Банан
Бананите също съдържат калий, с около 422 милиграма в средно голям плод.
Цвекло
Цвеклото съдържа диетични нитрати. Според систематичен преглед от 2022 г. има добри доказателства, че нитратите в сока от цвекло намаляват систолното налягане при хора с хипертония, но нямат ефект върху диастолното налягане.
Тъмен шоколад
Какаото, съставка в черния шоколад, съдържа флавоноиди, които могат да понижат кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация.
Киви
Според рандомизирано контролирано проучване, проведено през 2022 г., порция киви може да понижи кръвното налягане. Хората, които са яли две киви на ден преди закуска в продължение на седем седмици, са имали понижение на систоличното кръвно налягане с 2,7 милиметра живачен стълб в сравнение с останалите участници в проучването.
Диня
Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която тялото превръща в аргинин, който помага за производството на азотен оксид. Този газ отпуска кръвоносните съдове и повишава еластичността на артериите. В резултат на това кръвообращението се подобрява и кръвното налягане намалява.
Овесени ядки
Овесените ядки съдържат фибри, наречени бета-глюкан, които могат да бъдат от полза за сърцето и най-вече за понижаване на кръвното налягане.
Проучване от 2020 г. при гризачи установи, че бета-глюканът и авенантрамид С, намерени в овеса, намаляват нивата на малондиалдехид, маркер за оксидативен стрес, при плъхове с хипертония.
Зеленолистни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци са богати на нитрати. Проучване от 2021 г. показва, че яденето на поне една купа зеленолистни зеленчуци на ден може да намали кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания.
Чесън
Чесънът понижава кръвното налягане. Наред с това има антибактериални и противогъбични свойства, много от които се дължат на съдържащия се в него алицин.
Ферментирали храни
Ферментиралите храни са богати на пробиотици, полезни бактерии, които помагат за контролиране на кръвното налягане.
Леща за готвене
Лещата съдържа протеини и фибри, за които е известно, че са полезни за кръвоносните съдове.
През 2022 г. учените са анализирали данни от 7522 души, които са купували варива – леща, боб и други. Оказа се, че по-голямата консумация на бобови храни (55-70 грама на ден) намалява риска от развитие на хипертония.
Кисело мляко
През 2021 г. проучване се опита да установи дали има връзка между ферментиралите млечни продукти и хипертонията при хора с високо и нормално кръвно налягане.
Доброволците, които консумирали повече кисело мляко, имали по-ниско систолично налягане и по-ниско кръвно налягане.
Нар
Наровете съдържат антиоксиданти и други компоненти, които могат да помогнат за предотвратяване на хипертония и атеросклероза.
Проучване от 2018 г. установи, че пиенето на сок от нар ежедневно може да намали систолното и диастоличното кръвно налягане при хора с диабет. Необходими са обаче още изследвания.
Канела
Според преглед от 2020 г. канелата може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Изследователите установяват, че консумацията на до два грама канела на ден в продължение на осем седмици или повече понижава кръвното налягане при хора с индекс на телесна маса 30 или по-висок.
Ядки
Различни проучвания показват, че яденето на ядки може да помогне за справяне с хипертонията. Така през 2019 г. учените установиха, че редовната консумация на ядки намалява систоличното кръвно налягане при възрастни хора с интракраниална хипертония.
Цитрус
Цитрусовите плодове съдържат хесперидин, антиоксидант, който може да бъде полезен за здравето на сърцето. В проучване от 2021 г. 159 души са консумирали 500 милилитра обогатен с хесперидин портокалов сок или контролна напитка в продължение на 12 седмици.
Риба
Американската кардиологична асоциация препоръчва да ядете две порции мазна риба на седмица, тъй като това може да намали риска от сърдечни заболявания.
Докладът от проучване на асоциацията от 2022 г. предполага, че консумацията на около три грама омега-3 мастни киселини на ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане.
Екстракт от домати
Доматите съдържат ликопен, антиоксидант, който може да бъде полезен за здравето на сърцето.
Според преглед от 2021 г. консумацията на екстракт от домати може значително да намали систоличното кръвно налягане както при хипертоници, така и при здрави индивиди
Източник: Sabah /Превод: SafeNews