Има един находчив и неподозиран начин да запазим картофите свежи за цели 6 месеца, без да покълнат или изгният. Омръзнало ви е картофите да покълват и да стават кашави, преди още да сте успели да ги използвате? Блогърът Джери Джеймс Стоун има хитър трик, който ще запази картофите ви свежи до 6 месеца.
Джери споделя своя прост, но ефективен хак за съхранение на храна, който се основава на един ключов елемент:
„Съхраняването на картофи е доста просто“, казва той. „В по-голямата си част картофите обичат да са на тъмно и хладно място.“
Но това е нещо, което мнозина знаят.
Джери разкрива обаче „най-добрия начин“ за осигуряване на тяхната свежест, който включва неочакван метод за съхранение.
Ето съветът на специалиста:
„Съхранявайте ги в кафява хартиена торбичка“, предлага Джери. „Просто кафява хартиена торбичка, отворена нагоре“, съобщава Express. Той уточнява още: „Не ги съхранявайте в пластмасова торбичка и определено не ги съхранявайте в запечатан найлонов плик, защото те не обичат влагата. Когато се съхраняват в кафява хартиена торбичка, трябва да я държите отворена и да я поставите на хладно и добре проветриво тъмно място.“
Той предупреждава, че картофите, изложени на светлина, могат да позеленеят и да придобият горчив вкус, поради което е необходимо да са на тъмно.
За оптимална дълготрайност Джери отбелязва, че картофите трябва да се съхраняват при температура между 7 и 9 градуса по Целзий; ако е по-топло, те могат да започнат да покълват преждевременно. Той съветва да се намери място в къщата или гаража, където температурата да се поддържа постоянно около седем до десет градуса по Целзий, тъй като това ще помогне на картофите да издържат най-дълго.
„Картофите могат да издържат до три месеца по този начин, имал съм случаи дори да издържат до шест месеца и все още да са пресни“, разкрива Джери.
Той също така подчертава, че е важно картофите да се държат далеч от продукти, които произвеждат етилен, за да се удължи срокът им на годност.
Освен това Джери настоятелно препоръчва да не се съхраняват картофи в хладилник. Той обясни, че не само светлината в хладилника им влияе, но има и друга причина.
„Поставянето на картофите в хладилника всъщност отнема нишестената част на в картофите и започва да ги превръща в захар. А тези резултати просто правят вкуса на картофите наистина неприятен“, приключва с препоръките Джери Джеймс Стоун.
Източник – Mirror/Превод:SafeNews