Как да съхранявате бананите, за да не почернеят възможно най-дълго: три основни правила. За да запазите бананите свежи възможно най-дълго, трябва да ги купувате, когато са още леко зелени. И по време на съхранение трябва да следвате само три правила.
Не дръжте банани близо до купата с плодове.
Ябълките, крушите, авокадото и прасковите отделят етилен,
когато узреят, което ускорява узряването на бананите.
Съхранявайте бананите на хладно място – идеалната температура за тези плодове е 12 градуса. Ако е по-хладно, бананите ще спрат да зреят и кората ще почернее. Ако е по-топло, бананите ще узреят бързо. Трябва също да се уверите, че бананите не са изложени на пряка слънчева светлина.
бананите трябва да имат достъп до чист въздух . Съхраняването на бананите в торба или затворен съд ще ускори процеса на узряване. Бананите се съхраняват най-добре на открито, в идеалния случай окачени, за да се предпазят от нараняване.
Могат ли бананите да се съхраняват в хладилник?
Специалистите съветват да не поставяте бананите в хладилника, докато не узреят. Бананите са тропически плодове и не са подходящи за хладилни условия.
Ако поставите неузрял банан в хладилника, кората ще почернее и те вече няма да узреят, дори ако след това са оставени на стайна температура.
Когато върху плода се появят кафяви петна, това означава, че нишестето се е превърнало в захар. В този случай бананите вече могат да се съхраняват в хладилника.
Възможно ли е да се ядат почернели банани?
Дори бананите да са почернели, от тях може да се направи бананов крем пай. Това са плодовете, които придават най-много вкус. Ето защо не трябва да се страхувате от такива банани, те остават годни за консумация и дори стават малко по-сладки от обикновено, въпреки че губят своята текстура и външен вид.
Източник: Simples recipes /Превод: SafeNews