Как да разберете дали ядките са се развалили, или не? Ядките са здравословен продукт за ежедневната ви диета. Те насищат организма с протеини, ценни мастни киселини, минерали и микроелементи. Такъв продукт обаче има свой собствен срок на годност.
Кога изтича срокът на годност на ядките?
Свежестта на ядките се дължи на съдържанието на ненаситени мазнини, които съдържат. Именно тези „добри“ мазнини правят ядките толкова полезни.
Главният готвач Ан Зиата от Ню Йорк каза, че ненаситените мазнини са много чувствителни към топлина, светлина и кислород.
Когато мазнините са изложени на тези елементи, те преминават през химичен процес, наречен окисляване. По същество мазнините ще се разградят на по-малки, нестабилни мастни киселини. В резултат на това ядките стават горчиви и се развалят.
Ядките обикновено имат дата „най-добър кога“ на опаковката си. След тази дата те най-вероятно ще се развалят.
Признаци на развалени ядки
Ако ядките са се развалили, ще миришат леко на кисело. Може дори да мирише на боя. Горчивите ядки също ще имат мека консистенция.
Ако планирате да ядете ядките през следващите няколко седмици, можете да ги съхранявате в опаковката, в която са дошли, или в стъклен буркан в плевнята.
В противен случай, за дългосрочно съхранение изберете килер и използвайте херметически затворени, непрозрачни контейнери, за да ги предпазите от светлина и кислород.
Съхраняването на ядките при по-ниски температури ще удължи срока им на годност, като забави процеса на окисляване на маслото.
Колко издържат различните ядки?
Експертът назова видовете ядки, които имат свой собствен срок на годност:
бадеми -1 година
пекан – 4 месеца
орехи – 3 месеца
фъстъци – от 3 до 6 месеца
лешници – от 3 до 6 месеца
кашу – от 3 до 6 месеца
шам фъстък – 6 месеца
макадамия – 6 месеца
Орехът изобщо не се нуждае от белене – той е идеално запазен в естествения си вид. Преди да съхранявате ядките, трябва да ги измиете старателно и да ги поставите върху лист за печене във фурната, която е включена – по този начин можете да изсушите ядките и да ги дезинфекцирате.
Без сушене ядките ще се съхраняват по-лошо – прекомерната влага или неподходящите условия ще доведат до разваляне и гниене на продукта.
Източник: Martha Stewart / Превод: SafeNews