Въпреки, че по магазините има голям избор от ябълков и винен оцет, най-добре е да си приготвите домашен такъв. Мнозина предпочитат ябълковия пред винения, и затова е добре да се запознаете как можете да си го приготвите сами у дома. Домашният ябълков оцет е лесен за приготвяне и е чудесен натурален продукт, който може да се използва в кухнята, както и за здравословни цели.
Оцетът е отличен за салати, кулинарни рецепти или дори за здравословни приложения.
Запознайте се с един прост и натурален метод за лесно приготвяне на домашен ябълков оцет.
Домашният оцет от ябълки се прави лесно само в няколко стъпки. Съставките са леснодостъпни и процесът на ферментация е напълно естествен.
Продукти:
Узрели ябълки /киселици или други сортове/
50 грама захар на килограм ябълки
Топла вода
Чист съд за ферментация
Тензух /наличен в аптеките/
Стъпки за приготвяне:
Подготовка на ябълките: Измийте ябълките и отстранете дръжките им. Нарежете ги на малки парчета, колкото по-дребно ги нарежете, толкова по-бързо ще протече процесът на ферментация.
Добавяне на захар и вода: За всеки килограм ябълки добавете 50 грама захар. Разтворете захарта в топла вода и залейте ябълките в съда, като нивото на водата трябва да бъде около 3-4 пръста над ябълките. Забележете до къде стига нивото на ябълките и след това долейте вода до това ниво.
Ферментация: Покрийте съда с тензухена кърпа, за да не влизат насекоми. Оставете го на топло място. Разбърквайте два пъти на ден в продължение на 4-6 седмици. Ябълките първо ще изплуват, ще се образува пяна, а накрая ще потънат – това показва напредването на ферментацията.
Прецеждане на течността: След като процесът на ферментация приключи, прецедете течността през тензух и я налейте в чисти бутилки. Оставете оцета в бутилките за още 4-5 седмици, за да узрее напълно. В бутилките ще се образува утайка и оцетна гъба, които можете да запазите за следващо използване.
Ако искате да ускорите процеса на ферментация при следващо приготвяне, запазете оцетната гъба, която се образува на дъното на бутилките.
С тази лесна рецепта ще си осигурите домашно приготвен, натурален оцет, който е несравним по полезност и вкус!
Източни – Iskra.bg