Как да премахнете пестицидите от плодовете и зеленчуците в няколко лесни стъпки. Ако сте загрижени за излагането на химикали от пестициди върху вашите плодове и зеленчуци, можете да намерите полезни съвети в тази статия. Често, когато купувате любимите си плодове и зеленчуци, те идват с високо съдържание на остатъци от пестициди, особено ако са били широко пръскани. Тези химически остатъци могат да бъдат избегнати чрез възприемане на два основни подхода: инвестиране в органична продукция или изучаване на ефективни техники за отстраняване на химикалите.
Вносните продукти, по-специално, често са подложени на допълнително третиране с химикали,
за да се запази тяхната визуална привлекателност и хранително съдържание по време на продължителните периоди на транспортиране и съхранение в складове и магазини. Това води до по-високи нива на химическо замърсяване, което може да представлява риск за здравето. За да сведете до минимум този риск, запознаването с различни методи за почистване на плодове и зеленчуци може да бъде от полза.
Местните плодове и зеленчуци са винаги по-малко пръскани с пестициди и химикали. Това се дължи на факта, че голяма част от продукцията е предназначена за износ и подлежи на строги проверки.
Вносните грозде, целина, праскови, ябълки, ягоди, спанак, чушки,
нектарини, краставици, малки домати, грах и картофи са всички в т. нар. „списък за проверка“. Трябва да бъдете много внимателни при консумацията на тези продукти, тъй като съдържат значително количество пестицидни остатъци и тяхната висока концентрация в сравнение с други продукти.
Междувременно, някои плодове и зеленчуци са по-чисти и успяват да създадат бариера срещу пестицидите. Сред тях са авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, аспержи, манго, киви, патладжан и сладък картоф. Авокадото е сред най-чистите, с едва 1% съдържание на пестициди.
Накиснете плодовете и зеленчуците в купа с 10% оцет и 90% вода за 15 до 20 минути.
Солената вода е друго решение за измиване на плодове и зеленчуци.
Поставете зеленчуците в купа с вода и добавете три до четири супени лъжици сода за хляб. Оставете ги за няколко минути и след това ги изплакнете добре с много вода.
Източник: Actualno.com