Как да подобрите работата на детския мозък само с един продукт в менюто? В ранна възраст може да ни е трудно да останем фокусирани върху едно нещо, но сега учените са открили, че само един вид храна може значително да подобри функционирането на детския мозък.
Резултатите от ново проучване показват, че децата, които консумират соеви продукти, показват подобрения в когнитивните способности, като памет и решаване на проблеми. Учените смятат, че цялата работа е в наличието на изофлавони в този вид продукти.
Изофлавоните са естествени съединения, открити в растения като соята.
Резултатите от проучването показват, че децата, които редовно консумират соеви продукти, могат да се концентрират по-дълго и да обработват информация по-бързо. Екипът отбелязва, че приемът на соя сред реципиентите варира от 0 до 35 mg/ден. За сравнение, порция от 8 течни унции соево мляко съдържа около 28 mg изофлавони, порция тофу съдържа около 35 mg, а приготвеното на пара едамаме съдържа около 18 mg изофлавони.
Учените планират да научат повече за това как консумацията на соя влияе върху половите хормони, метаболитното здраве и здравето на червата при децата.
Специалистите са съставили и списък на соевите продукти, които трябва да бъдат включени в диетата на децата, сред които тофу, едамаме, соево мляко, мисо, соево кисело мляко, соев протеин, соево брашно, соево месо,ферментирала соя.
Източник: glasove