Как да направим любимите ни палачинки по-вкусни и здравословни? Не само почивните дни са идеалният момент да прекараме една бавна и спокойна сутрин вкъщи.
С няколко промени в съставките можем да направим палачинките още по- приятни, вкусни и полезни без да се лишаваме от изкушаващия им вкус.
Навсякъде в търговската мрежа, присъстват всякакви видове брашно от елда, бадеми, киноа, спелта и др. Те съдържат повече фибри, омега-3, протеини и антиоксиданти.
Достатъчно е да заменим около една трета от количеството брашно, посочено в рецептата, с алтернативното, което сме избрали.
Възможно е то да направи сместа малко по-суха и твърде гъста, затова може да добавим няколко допълнителни лъжици мляко или вода.
Палачинките изискват определено количество мазнина. Можем да я пропуснем при стъпката в забъркването на сместа, но да сложим пюре от ябълка или тиква. Така ще добавим повече фибри и хранителни вещества в палачинките.
Традиционната рецепта за палачинки не може без прясно мляко.
Заменяйки го с растително мляко, ще имаме закуска по-богата на фибри и с по-малко наситени мазнини. Препоръчително е да заложим на неподсладените варианти на растително мляко, за да избегнем прекаляването със захарта.
Лененото семе, семената от чиа и конопеното семе са чудесен начин да придадем още към вкуса на палачинките и да увеличим съдържанието на фибри и омега-3, които са полезни за мозъка, сърцето и червата. Може да добавим горски плодове или нарязани на кубчета по-едри плодове, сушени плодове, настъргана лимонова кора, фъстъчено или бадемово масло, семена, матча или какао на прах.
Палачинките може да бъдат гарнирани с хубав и качествен мед, кленов сироп, ябълково пюре, фъстъчено масло, дори кисело мляко.
Най-здравословни си остават свежите добавки, като различните видове плодове, но сушените, сред които стафиди и кайсии, също могат да направят закуската по-вкусна.
Най-често приготвяме палачинки, за да ги консумираме самостоятелно. Ако се стремим към възможно най-здравословната закуска, е добре те да бъдат гарнитурата.
Основното в чинията ни пък може да бъде кисело мляко и свежи плодове, а за тези, които предпочитат соленото, яйцата също са вариант.
Източник: lifestyle