Хранителните комбинации…вреда или полза? Възможна ли е консумацията на риба с млякои безопасна ли е тя?
Ето и оотговорът! Не се препоръчва консумацията на осолена риба със ферментирани млечни продукти, тъй като те активират отделянето на солна киселина. Този процес може да повлияе негативно на стомашната лигавица, особено при хора, страдащи от гастроентерологични заболявания.
Подправките върху риба и подправки с мляко също трябва се избягват, тъй като те повишават нивата на киселинност. При нормално функциониране на стомаха, киселината не предизвиква патологични ефекти върху лигавицата. Въпреки това, хора със заболявания като гастрит или язва трябва да се пазят от тази комбинация, тъй като тя може да обостри състоянието им.
Химическата реакция между риба и мляко, при еднократна консумация, може да бъде базирана на непълното смилане на протеинови молекули от различен произход. Този процес може да доведе до отравяне, след едновременна консумация на двете храни. Въпреки това, реакцията е индивидуална, и не всички, които консумират тази комбинация, изпитват стомашни проблеми.
Нискокачествената и замърсена риба може да представлява опасност за здравето, а нейната консумация с мляко може да увеличи риска от тежко отравяне.
Дали трябва да избягваме комбинацията от риба и мляко зависи от индивидуалната ни чувствителност, и състоянието на здравето. Ако рибата е качествена и не съдържа опасни вещества, тогава консумацията й с мляко, било то варена, пържена или задушена, може да бъде безопасна. Въпреки това, внимание трябва да се обърне към индивидуалните реакции и наличието на гастроентерологични проблеми, които могат да се влошат от тази комбинация.
Източник: actualno
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News
Още новини четете в категория Живот.