Храните, които поддържат здравето на щитовидната жлеза.Това е най-важният ендокринен орган, чиято функция се определя от сложна система от хормони.
Щитовидната жлеза произвежда два основни хормона , Т4 известен като тироксин и Т3 ,трийодтиронин. Той работи в тандем с хипофизната жлеза, която се намира под мозъка в основата на черепа.
Има две основни заболявания на щитовидната жлеза, които възникват, когато тези хормони са в дисбаланс
Хипотиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че симптомите на това състояние могат да варират, чувството за умора, наддаването на тегло, запекът, подпухналото лице и мозъчната мъгла са често срещани.
Хипертиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Обикновено това състояние включва проблеми със съня, мускулна слабост, хиперактивност, чувство, че винаги е горещо и повишена раздразнителност.
Здравето на щитовидната жлеза може да бъде повлияно не само от гените, но и от околната среда
Има някои невероятни богати на хранителни вещества храни, които могат да помогнат за поддържане на функцията на щитовидната жлеза.
Ако имате нарушение на щитовидната жлеза, най-добре е да посетите ендокринолог, който може да ви помогне да разберете по-добре състоянието си и вероятно ще предпише лекарства, в допълнение към препоръките за определени промени в начина на живот.
„Само храните не могат да излекуват проблеми с щитовидната жлеза.Въпреки това, комбинация от хранителни вещества и лекарства може да помогне за възстановяване на функцията на щитовидната жлеза и намаляване на симптомите.“ Мощните антиоксиданти, полезните за сърцето мастни киселини и фибрите наистина могат да направят разлика в цялостното ви здраве“, казва диетологът Джули Харис.
Консумацията на противовъзпалителни храни може да има известно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза
Яденето на храни, които намаляват възпалението, може да помогне на хората с автоимунни заболявания като болестта на Грейвс или Хашимото.
Консумирането на суперхрани, като антиоксиданти и фибри, може да помогне за облекчаване на заболяванията и симптомите на щитовидната жлеза.
Фибрите се считат за важен „строителен материал“ за тялото, което допринася не само за загуба на тегло, но и за подобряване на тялото.
Противовъзпалителните храни включват:
мазна риба (като сьомга и херинга)ядки, семена, горски плодове, зехтин,тиквени семки, Бразилски орех,боровинка,черен шоколад,ябълка,яйца
Яденето на 300 г сушени тиквени семки на ден е здравословен начин да задоволите ежедневните си нужди от цинк, минерал, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза.
Боровинките са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да неутрализират свободните радикали.
Черният шоколад съдържа значителни количества антиоксиданти, които предотвратяват и лекуват увреждане на клетките, причинено от свободните радикали, свързани с токсините и стреса.
Яйцата съдържат триптофан и тирозин, които поддържат здравето на сърцето и имат противораково действие.
Ябълките премахват токсините от тялото, но е по-добре да ги ядете с кората.
Източник: actualno