Има храни, които стават за ядене и след изтичане на срока на годност. Всеки има у дома си такива храни. Понякога някои продукти застояват в кухнята ни по-дълго отколкото пише на опаковката, но вместо веднага да ги изхвърлим, трябва да ги задържи, защото можем да ги консумираме и след това.
Ето кои са храните, които стават за ядене и след изтичане на срока на годност:
Сухи макаронени изделия
Дори пакета да е бил отворен преди години, спагетите например ще загубят само вкуса си, а неотворените опаковки от този продукт може да консумирате спокойно.
Сухият или консервиран боб
Годен е след години съхранение. Само трябва да го варите по-дълго.
Консерви
Ако ги държите на тъмно и студено, консервите ще запазят качествата на съхранените продукти в тях с години.
Храни, които стават за ядене и след изтичане на срока на годност
Оцет
Концентрацията на киселини в оцета са един вид консервант. Това не позволява развиването на бактерии и прави продукта с неограничен срок на годност. Единствено след години може да има промяна в цвета, но това не пречи на вкусовите му качества.
Мед
Този продукт е уникален с антибактериалните си качества. В миналото дори е използван директно върху рани, което ограничавали наплива на болестотворни организми. Наскоро бе открит напълно запазен мед в арехологични останки отпреди няколко века, който, според археолозите, все още е бил годен за консумация.
Сол
Природата на солта е вид камък. Не сте виждали камък, разболял се от бактерии, нали?
Източник – dnesplus.bg