През студените месеци много хора обичат да пият горещи напитки. Освен че им действат загряващо, те също така действат и успокояващо при напрегнат работен ден.
Затова има хора, които не могат без чаша горещ чай и горещо кафе в студените месеци на годината. Пиенето на топли, а не на горещи напитки, е полезно по отношение на успокояването на нервната система.
Топлите напитки действат отпускащо на тялото, карат ни да забравим притесненията си и да се почувстваме уютно и като че ли сме защитени от всичко.
Но пиенето на горещи напитки изобщо не е полезно за здравето. На първо място, то уврежда, макар и доста малко, лигавицата на устата.
При попадането си в устата топлата напитка направо обгаря езика и лигавицата, но това не се усеща силно от нас, тъй като лигавицата е защитена от обилното количество слюнка.
Въпреки него обаче горещите напитки успяват да се отразят не особено добре върху състоянието на лигавицата на устата. Освен това горещите напитки не успяват да се охладят особено, докато минават през хранопровода, и осъществяват вредното си въздействие и в този район на организма.
След като достигнат стомаха, горещите напитки също увреждат, макар и много слабо, лигавицата на стомаха. Горещите напитки изобщо не се отразяват добре на състоянието на зъбния емайл. Те са особено вредни при хора с чувствителни зъби, точно както и ледените напитки.
Горещите напитки трябва да се избягват и от хора, които страдат от чести ранички и афти в устата, тъй като действат дразнещо при такива състояния.
Препоръчва се пиенето на топли напитки, затова изчакайте горещия си чай или кафе да поизстинат, и тогава ги консумирайте. В противен случай се гответе да посрещнете след време проблеми от различно естество, от напукване на зъбен емайл до сериозно увреждане на гърлото и стомаха.
Топли напитки
- червено вино – 1 л
- ябълки – 2 – 3 бр.
- захар – 200 г
- карамфил – 5 – 6 бр.
- канела – 1 ч.л.
Почистваме от семките и нарязваме на кубчета ябълките.В чайник изливаме виното и прибавяме парченцата ябълки, захарта, карамфила и канелата.Загряваме виното до кипване и го сваляме от огъня.
Греяното вино се поднася се топло с парченца плодове в чашата.
Тиквено кафе лате
„Раят на земята е там, където имате късмета да ви почерпят с ароматно тиквено кафе лате.“
- пюре – 150 г от печена тиква
- мед – 2 с.л.
- ванилов екстракт – 1 с.л.
- прясно мляко – 400 мл
- кафе – 250 мл Еспресо
- канела – 1 ч.л.
- джинджифил – 1 ч.л. на прах
- кардамон – 1 ч.л.
- карамфил – 1 ч.л.
- индийско орехче – 1 ч.л.
- сладкарска сметана – 200 мл
- пудра захар – 50 г
- канела – 1 бр. пръчка
Загрейте пюрето от тиква в касерола на котлона. Овкусете го с индийското орехче, карамфила, кардамона и джинджифила на прах. Добавете меда.Изчакайте пюрето да кипне и добавете прясното мляко. Когато сместа се сгъсти, дръпнете от котлона.В отделна купа разбийте сладкарската сметана с пудра захар.
Сервирайте латето във висока чаш, като поставите на дъното от тиквената смес, долеете с готовото кафе еспресо и гарнирате отгоре с битата сметана.
Поръсете с канела и сервирайте.
Подсладено домашно кондензирано мляко
„Ако се чудите откъде да вземете кондензирано мляко – ето една рецепта за вас.“
- пудра захар – 60 г
- мляко – 200 г на прах
- вода – 120 мл преварена
- масло – 30 г
- ванилия – 5 мл есенция
Първо, пригответе и претеглете следните съставки: пудрата захар, сухото мляко, ванилията, преварете малко вода и разтопете маслото в микровълновата фурна.
Сложете захарта и сухото мляко в блендер и разбъркайте за няколко секунди, за да се смесят съставките, след което добавете маслото, горещата вода и аромата на ванилия. Алтернативно включвайте и изключвайте уреда за 2-3 минути, докато се получи желаната консистенция. Прехвърлете в бурканче или подходяща чаша и охладете или изпийте веднага.
Теглото съответства на кондензирано мляко от консерва (400 g).
Ако се интересувате от разликата между обикновеното и кондензирано мляко, ето кратко обяснение. Подсладеното кондензирано мляко е пълномаслено мляко, което премахва около 60% вода и добавя 20% захар чрез процеса на кондензация. За съжаление не се предлага във всеки магазин и не е от по-евтините продукти, така че е най-добре да си го направите у дома и да си спестите време.
Домашното кондензирано мляко е готово!





