Гастроентеролозите: Внимавайте с яйцата и козунаците, не са шега работа!
„Преяждането по време на празниците често се комбинира и с консумация на алкохол, което може да доведе до тежки рефлуксни заболявания на хранопровода, различните видове язви, може да се стигне и до панкреатични кризи или жлъчно-каменна болест, увреждане на черния дроб“.
Това предупреди д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница Лозенец.
Най-големи проблеми може да ни донесе преяждането с яйца, особено на жълтъка, а също и мазното месо. Козунаците също не са добре за пациенти с диабет и инсулинова резистентност.
При пациенти, които имат чревни заболявания и при консумация на по-суха храна може да се получи запек, възпалителни заболявания като дивертикулит. Рисковите групи пациенти от преяждане са тези с дългогодишен рефлукс, с тежки гастрити, язва, с хеликобатерна инфекция, със жлъчно-каменна болост, с хроничен панкреатит, каза д-р Секуловска.
Според нея преяждането е опасно за всеки човек в дългосрочен план. Важно е приемът на храна и алкохол да бъде на малки порции.
Сиптомите на преяждането са подуване, газове, тежест, киселини, повръщане, пожълтяване, разстройство, фебрилитет, болки в панкреса, поясни още специалистът.
Всичко на великденската трапеза ни изкушава, но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми.
Източник: БНР