Ежедневната консумация на кайсии носи куп ползи за тялото.Кайсиите са един от плодовете, които изобилстват от витамини, минерали и полезни киселини, те са източник на витамин „А“.
В пресните кайсии има по-малко калий, отколкото в бананите, а сушените кайсии са рекордьори по съдържанието на този микроелемент. Ето защо кардиолозите съветват да включите този плод в лятната си диета – само 100-150 грама кайсии на ден могат значително да намалят рисковете от заболявания на сърдечно-съдовата система.
Тези плодове са пълни с фибри, те помагат за понижаване на холестерола, което означава, че защитават сърцето. Калият, който се съдържа в този плод, поддържа здравословни нива на електролита и по този начин подпомага работата на сърдечния мускул. Две кайсии на ден са напълно достатъчни, за да подпомогнат здравето на тялото.
Те са отличен източник на фибри, които разграждат мастните киселини и така се грижат за здравето на храносмилателната система.
Благодарение на високото съдържание на витамин „С“ и токоферол, пресните и сушени кайсии имат изразен антиоксидантен ефект.
Кайсиите имат способността лесно и бързо да извеждат излишната вода от тялото и да подобряват храносмилането. Но ако ги ядете в големи количества, трябва да знаете, че този плод съдържа много захар.
Бета-каротинът, съдържащ се в кайсиите, предпазва кожата, особено от изгаряния, така че е препоръчително да ядете кайсии, ако обичате да правите слънчеви бани. Това е и причината много слънцезащитни продукти да съдържат бета-каротин.
Източник: actualno