Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди през 2024 г. Плодовете и зеленчуците са ключови компоненти на здравословното хранене. Но също толкова важно е те да са безопасни за консумация – т.е. да са чисти от замърсявания и пестициди.
От 2004 г. насам всяка година Environmental Working Group, организация с нестопанска цел, която има за цел да направи околната среда по-здравословна, прави класация на небиологичните продукти с най-много пестициди, която нарича „Мръсната дузина“. EWG анализира данни от Министерството на земеделието на САЩ и Администрацията по храните и лекарствата.
„Тази година EWG установи, че 75 % от всички конвенционални пресни продукти, от които са взети проби, са имали остатъци от потенциално вредни пестициди“, според EWG.
„Но за продуктите от „Мръсната дузина“ огромните 95 процента от пробите съдържат пестициди“.
„Някои пестициди са свързани в проучвания с проблеми като спонтанни аборти, вродени дефекти и нарушения в обучението или развитието на децата“, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.
This year’s “Dirty Dozen” list is finally here. https://t.co/63rRGNMYiQ
— NBC New York (@NBCNewYork) March 20, 2024
Ягодите и спанакът отново заемат първите две места в тазгодишния списък – съответно № 1 и № 2.
Гроздето пък скочи от № 8 в списъка през 2023 г. чак до № 4 през 2024 г.
Ето и „Мръсната дузина“ за 2024 г.
Това е пълният списък на 12-те плодове и зеленчуци с най-високи количества пестициди през тази година:
Ягоди
Спанак
Кейл, зеле и синап
Грозде
Праскови
Круши
Нектарини
Ябълки
Люти чушки
Череши
Боровинки
Зелен фасул
3 прости стъпки за почистване на продуктите:
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията преди и след като почистите продуктите, измийте старателно ръцете си и необходимите материали за приготвяне, включително дъските за рязане и приборите.
След като ръцете ви са чисти, Кариса Галоуей, регистриран диетолог и консултант по хранене, предлага да следвате тези стъпки:
Задръжте продуктите под студена вода в мивката.
С помощта на чиста хартиена кърпа отстранете всички замърсявания и песъчинки от продуктите. Някои хора използват и чиста четка, която е специално предназначена за почистване на продукти, за да направят тази стъпка.
Използвайте чиста хартиена кърпа, за да подсушите продукта, ако не планирате да го консумирате веднага, за да запазите неговата зрялост. Зеленолистните зеленчуци могат да се сушат и с помощта на центрофуга за салата.
Не е необходимо да използвате сода за хляб или оцет за почистване на продуктите, въпреки че те станаха доста популярни, каза Галоуей пред CNBC Make It през февруари.
Центърът за контрол на заболяванията (CDC) настоятелно препоръчва да не използвате сапун, детергент или търговски препарати за почистване на плодове и зеленчуци.
„Има и други варианти и теории“, казва Галоуей, „но наистина най-добрият вариант е просто да измиете продуктите под студена вода.“
Източник – CNBC/Превод:SafeNews
Още новини четете в категорията Живот
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News