Ето как да запазим свежестта на нарязаната диня дълго време. Запазването й включва комбинация от подходящи техники за съхранение и поддържане на подходящи условия.
Веднага след като разрежете динята, е важно да я поставите в хладилник. Динята е много нетрайна и оставянето ѝ на стайна температура твърде дълго може да ускори развалянето ѝ. Поставете нарязаните парчета в херметически затворен съд или ги увийте плътно в найлоново фолио, за да предотвратите загубата на влага и замърсяването.
За да запазите свежестта на динята, съхранявайте я в херметически затворени съдове. Това помага на плода да не изсъхне и го предпазва от поемане на миризми от други храни в хладилника. Ако не разполагате с контейнер, може да използвате и найлоново фолио или алуминиево фолио, но се уверете, че са добре затворени.
Идеалната температура за съхраняване на нарязана диня е около 4°C. Повечето хладилници поддържат тази температура, но ако разполагате с хладилно отделение или специално чекмедже за плодове и зеленчуци, поставянето на динята там може да помогне за поддържане на оптимална свежест.
Макар че динята е с естествено високо съдържание на вода, излишната влага може да доведе до мокра текстура и да насърчи развитието на бактерии. Ако забележите конденз в контейнера, внимателно подсушете повърхността на динята.
Дори и при оптимални условия, най-добре е нарязаната диня да се консумира в рамките на 3 до 5 дни.
Ако имате повече нарязана диня, отколкото можете да изядете в рамките на няколко дни, помислете за нейното замразяване.Нарежете динята на парчета или кубчета, подредете ги на един слой върху лист за печене и замразете, докато се втвърдят. Прехвърлете замразените парчета в торбичка или контейнер, който може да се съхранява във фризера. Замразената диня може да издържи няколко месеца и е чудесна за смутита или освежаващо лятно лакомство.
Ако съхранявате цяла разрязана диня, покрийте откритото месо с найлоново фолио или фолио. Това ще помогне да се намали вероятността динята да изсъхне. Освен това ще я предпази от поемане на миризми от други храни в хладилника.
Като следвате тези съвети, можете да запазите нарязаната диня свежа, сочна и вкусна, за да се възползвате максимално от летния плод.
Източник: actualno