Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи , че отпадат европейските ограничения за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година, предаде БТА.
„Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония“, поясни фон дер Лайен.
ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.
След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи вътрешното производство за радиоактивност, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ.
Аварията във Фукушима бе предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до изключване на охлаждането и повредата на четири ядрени блока, както и до радиоактивно замърсяване.