Ракообразуващи химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни храни и могат да представляват риск за здравето на потребителите, предупреди Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).
Според ново проучване, проведено от агенцията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се добавят умишлено в храните, но могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което означава, че могат да увредят ДНК, предаде АФП.
„Нашата оценка стига до заключението, че за всички възрастови групи от населението на ЕС нивото на излагане на нитрозамини в храните предизвиква загриженост за здравето“, заяви Дитер Шренк, председател на експертната група на EFSA по замърсителите в хранителната верига.
„Въз основа на проучвания върху животни ние считаме, че най-критичният ефект върху здравето е честотата на чернодробните тумори при гризачите“, добави той.
Нитрозамини са открити в храни като сушено месо, преработена риба, какао, бира и други алкохолни напитки, заяви EFSA.
Според нея „най-важната група храни“, допринасяща за излагането на нитрозамини, е месото.
Шренк заяви, че в изследването е използван „най-лошият сценарий“, като се приема, че всички открити в храните нитрозамини имат потенциала да причинят рак като най-вредната форма на съединението – „въпреки че това е малко вероятно“.
EFSA добави, че съществуват „пропуски в знанията“ относно наличието на нитрозамини в някои групи храни.
Тя препоръчва балансирано хранене с голямо разнообразие от храни, за да се намали консумацията на нитрозамини.
Шренк заяви, че становището му ще бъде предоставено на Европейската комисия – изпълнителния орган на ЕС – която на свой ред ще обсъди потенциални мерки за управление на риска с държавите от 27-членния блок.