Дръжте бананите далеч от тези два плода и ще бъдат свежи цели 7 дни.
Може би си мислите, че е най-добре да съхранявате бананите заедно с останалите плодове, но това е огромна грешка, тъй като бананите бързо ще се развалят и ще станат мухлясали.
Съхраняването на банани в купата с плодове може да изглежда смислено, но експертите предупреждават, че това е бърз път към катастрофа.
Виновникът за бързото гниене на плодовете е етиленовият газ – естествен растителен хормон, който ускорява зреенето и засилва вкуса. Струпването на плодове заедно предизвиква претоварване с етиленов газ, в резултат на което всичко, което е в близък контакт, бързо се разваля.
Бананите, известни с краткия си срок на годност, са особено уязвими към етилена и също го произвеждат от дръжките си. За да се избегне развалянето им в рамките на няколко дни, Zest Food Service съветва бананите да се държат далеч от плодове като лимони и портокали, които имат защитни кори.
Те предупреждават: „За тези, които искат да ускорят процеса на зреене, не трябва да се притесняват да „побратимяват“ авокадо с други чувствителни към етилена плодове като манов мед, манго, праскови и сливи.
Експертите предлагат да ги изолирате в отделна купа и да увиете дръжките им във фолио: „Ако блокирате дръжките с фолио, можете да попречите на газа да излезе и да забавите значително процеса на зреене. Това може да ви даде още пет до седем дни в сравнение с естествения период на зреене.“
Но опазването на бананите не е само това. Когато на бананите започнат да се появяват предупредителни петна, поставянето им в хладилника може допълнително да забави стареенето им.
Макар да звучи странно предвид тропическия произход на бананите, хладилникът може да бъде най-добрият приятел на този плод за увеличаване на срока на годност. Професионалистите съветват: „Можете да ги съхранявате в хладилник и това ще запази твърдостта и вкуса на банана, но ще позволи на кората да стане кафява, въпреки че вътрешността на плода остава светла.“
Не се притеснявайте от почернялата кора, тъй като вътрешността на банана остава напълно годна за консумация в продължение на пет до седем дни. Само не забравяйте, че съхраняването на зелени банани в хладилник е непрепоръчително, тъй като спира зреенето, оставяйки вкуса и текстурата настрана: Ако сложите зелен банан в хладилника или увиете стъблото, той ще остане зелен и неузрял, така че изберете степента на зрялост, която желаете, преди да предприемете някоя от горните опции.
Източник – Express/Превод:SafeNews