Има добавки към кафето и чая, които правят чудеса със здравето. Това са подправките джинджифил, канела, кардамон, карамфил и портокалови кори. Можете да добавите малко черен пипер. Така ще направим напитките по-полезни и затоплящи, сподели диетолог.
Чаят и кафето са здравословни напитки, но правилните добавки могат да ги направят още по-добри. Това каза диетологът и гастроентеролог Маргарита Арзуманян.
„Чаят и кафето имат противовъзпалителни свойства, защитават клетъчните мембрани и предотвратяват развитието на сърдечни и съдови заболявания“, каза Арзуманян.
За да увеличите ползите от тези напитки, можете да добавите въпросните подправки към тях. Те повишават антиоксидантните свойства и придават оригинални вкусове.
Специалистът не препоръчва да се пие прекалено горещи чай и кафе и още повече добавянето на мед към тях.
Според Арзуманян е по-добре да охлаждате напитките, за да елиминирате риска от рак на хранопровода, и да ядете мед отделно от течностите.
Кофеинът, съдържащ се в кафето, може да ускори метаболизма на човешкото тяло с 11%, като спомага за изгарянето на допълнителни 79-150 килокалории.
Кафето сорт Арабика може да бъде чудесно допълнение към ежедневната ви диета. Едно от основните ползи за здравето на този сорт, е високото съдържание на антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от вредните свободни радикали. Сортът Арабика има други потенциални ползи за здравето, като намаляване на риска от определени видове заболявания, подобряване на физическата ефективност и дори намаляване на риска от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.
Източник – jenata.blitz.bg