Диетолог назова ядката, която подобрява здравето на сърцето. Множество изследвания показват, че макадамията намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. За положителен ефект е препоръчително да ядете 42 грама от тези ядки на ден.
Как макадамията влияе на здравето на сърцето
Различни проучвания показват, че дневната консумация на 8-42 грама ядки макадамия се свързва с 10% намаляване на общия холестерол и така наречения „лош“ холестерол.
„Малко проучване при хора с висок холестерол показа, че диета, богата на ядки от макадамия, понижава кръвните нива на този маркер, както и здравословна за сърцето диета с ниско съдържание на мазнини. Най-много, яденето на 42-84 грама ядки от макадамия на ден значително намалява нивото на възпалителни маркери, като левкотриен В4“, казва лекарят.
Неконтролираното възпаление е един от рисковите фактори и механизми за прогресиране на сърдечно-съдовите заболявания.
„Изследователите вярват, че ядките от макадамия са полезни за сърцето поради високото си съдържание на мононенаситени мазнини, които постоянно се свързват с подобрено сърдечно здраве и намален риск от инсулт и фатални инфаркти“, казва Швец.
Ядките макадамия намаляват риска от развитие на метаболитен синдром
Учените твърдят още, че макадамията намалява и вероятността от развитие на метаболитен синдром. Това е комбинация от рискови фактори, включително висока кръвна захар и холестерол, които увеличават риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет тип 2.
„Резултатите от изследванията показват, че ядките от макадамия могат да предпазват както от метаболитен синдром, така и от диабет тип 2. Неотдавнашен преглед свързва диетите, богати на дървесни ядки (28-84 грама на ден), включително ядки от макадамия, с понижаване на нивата на кръвната захар при кръв на гладно. такава диета показателите на хемоглобин А1с – маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар – значително се подобриха при участниците“, казва лекарят.
Швец също отбелязва, че тези ядки са богати на здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Изследванията показват също, че редовната консумация на ядки от макадамия насърчава загубата на тегло и подобрява здравето на червата.
„Ядките макадамия съдържат флавоноиди и токотриеноли, растителни съединения, които според in vitro проучвания помагат в борбата с раковите клетки и ги унищожават. Но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората“, казва диетологът.
Източник: Facebook/Превод:SafeNews