Диетолог би тревога: Дубайският шоколад е опасно лакомство! Може да предизвика анафилактичен шок и тахикардия!
Терминът „дубайски шоколад“ се използва за шоколад с пълнеж от шамфъстък и кадаиф. Диетологът Вероника Гусакова предупреждава за потенциалната опасност от станалия популярен напоследък продукт.
Дубайският шоколад съдържа твърде много захар и мазнини, натърти тя.
Безопасната порция е не повече от 30 грама такъв шоколад на ден, каза диетоложката. Когато се консумира в големи количества са възможни раздразнителност, проблеми със съня и дори тахикардия.
Експертката призовава продуктът да не се яде на празен стомах!
„Какаото, ядките, подправките, захарта и високото съдържание на мазнини могат да провокират смущения във функционирането на панкреаса, да причинят тежест в стомаха, подуване на корема, болка, диария и обостряне на заболяване на жлъчния мехур.
Особено внимателни трябва да бъдат хората със стомашно-чревни заболявания като гастрит, пептична язва, синдром на раздразнените черва, алармира Гусакова!
Тя посочва също, че шоколадът съдържа различни подправки, които могат да причинят алергични реакции, включително анафилактичен шок. Шамфъстъците повишават кръвното налягане и задържат вода в тялото, така че се препоръчва да се ограничи консумацията им при хипертония, склонност към отоци, както и при хора с бъбречни заболявания. Освен това пастите от шамфъстък и сусам са противопоказани при подагра.
Поради високото съдържание на захар продуктът не трябва да се консумира при инсулинова резистентност или диабет!
Сладкото изкушение обаче има и някои полезни свойства, отбеляза тя. Шамфъстъкът и cуcaмoвият тaхaн са богати на витамини от група В, витамин Е, магнезий, желязо и калий. Те са източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и намаляват възпаленията, уточни Гусакова.
Любопитно
Съставки на „Дубайския шоколад“
Дубайският шоколад, освен задължителния елемент на шоколада, съдържа още:
Шамфъстък – вид ядки, които често се използват като плънка за сладкиши и им придават специфичен зелен цвят.
Кадаиф – хрупкаво тесто, потопено в сладък сироп, което се сервира като десерт в много страни на изток от Турция до Египет.
Тахан – паста, която се приготвя от препечени и смлени сусамови семена и е традиционна съставка в кухнята на Близкия изток, например за приготвянето на хумус.
Кой е измислил „дубайския шоколад”?
Дубайският шоколад е сравнително ново изобретение. Създаден е през 2021 г. от Сара Хамуда, която има собствена компания за шоколад. Тя живее със семейството си в Дубай.
Дубай е емирство, част от Обединените арабски емирства, икономически и търговски център на целия Близък изток.
Сара Хамида измисля рецептата, докато е бременна с второто си дете и ѝ се хапва нещо сладко. Вдъхновението ѝ идва от арабския десерт кюнефе, който залива с шоколад. Тя има и други подобни рецепти, но тази става най-популярна и поръчките ѝ нарастват от 6 на ден до 100 в минута.
Тъй като компанията ѝ е малка, максимумът, който може да продава, са 500 бройки на ден.
Защо става толкова популярен?
Краткият отговор как „дубайският шоколад” стана хит е ТикТок. Както сме виждали много пъти, социалните мрежи могат да превърнат всеки продукт в мода или мания. В случая всичко започва от пост на инфлуенсърка в ТикТок, която се снима как яде от оригиналния продукт на Сара Хамида.
Защо е толкова скъп?
Заради популярността му в социалните мрежи все повече хора искат да опитат от дубайския шоколад. Това означава, че търсенето за него е голямо.
В същото време предлагането му е ограничено, защото шоколадовата компания на Хамида може да произведе само 500 бройки на ден. И въпреки че вече много сладкарници създават собствени версии на „дубайския шоколад” в различни държави, интересът продължава да ги изпреварва.
Когато няма достатъчно от нещо, което хората искат, в случая недостиг на специалния шоколад, това се нарича дефицит. Когато има голямо търсене, а ниско предлагане, шоколадът поскъпва, защото има много хора, които са готови да платят повече, за да го получат.
Добрата новина е, че в интернет се появяват и все повече рецепти как можеш да си направиш „дубайски шоколад” в домашни условия. А ти би ли опитал(а) този необичаен вкус?
Източник: Марица