Десет малко известни ползи за здравето и красотата от червеното вино. Всички обичаме червено вино, но осъзнаваме ли напълно многобройните ползи за здравето, които тя предлага при умерена, ежедневна консумация?
Тази напитка, идеално съчетана с червени меса и тежки сирена
като Грана Падано и Грюер, може потенциално да предотврати множество животозастрашаващи заболявания и значително да подобри общото качество на живот.
1. Богато на антиоксиданти
Тъмното грозде съдържа повишени нива на мощни антиоксиданти, които могат значително да подобрят здравето ни. Тези антиоксиданти включват ресвератрол, епикатехин, катехини и проантоцианидини, като ресвератролът и проантоцианидините играят ключова роля в поддържането на цялостното ни благосъстояние.
2. Понижава лошия холестерол
Червеното вино, особено тези, произведени от червено грозде Tempranillo с високо съдържание на фибри, като например тези, използвани при производството на Rioja, могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол в тялото.
3. Поддържа сърцето здраво
Виното не само регулира нивата на холестерола, но и поддържа сърцето здраво. Полифенолите, определен вид антиоксиданти, съдържащи се в червените вина, предотвратяват нежеланото съсирване на кръвта, като поддържат кръвоносните съдове гъвкави.
4. Регулира кръвната захар
Ресвератролът, естественото съединение, което се съдържа в гроздовата кожа, контролира нивата на кръвната захар при диабетици. Изследването показва, че лицата, които приемат 250 mg добавки с ресвератрол веднъж дневно в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта от тези, които не приемат. Ресвератролът също така контролира нивата на холестерола и систоличното кръвно налягане.
5. Намалява риска от рак
Редовното и умерено пиене на червено вино може да помогне за намаляване на риска от определени видове рак, включително базоцелуларен, колоректален, рак на простатата, яйчниците и други. Проучванията показват, че ресвератролът, съединение, намиращо се в червеното вино, пречи на ключов протеин, който подпомага растежа на рака, когато се прилага към човешки ракови клетки.
6. Помага за лечението на настинки
Съдържащите се в червените вина антиоксиданти лекуват обикновената настинка, тъй като антиоксидантите предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Които имат силна роля при настинка, рак и други заболявания.
7. Поддържа паметта остра
Според изследвания ресвератролът, съдържащ се в червените вина, възпрепятства образуването на бета-амилоиден протеин – ключова съставка в плаката в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер.
8. Поддържа ни стройни
Ресвератролът може да помогне и с управлението на теглото ви. Това химично съединение, по-специално неговият метаболит пицеатанол, е доказано, че намалява броя на мастните клетки в тялото. Изследователи са открили, че пицеатанолът ускорява инсулиновите рецептори на мастните клетки, като ефективно блокира пътищата, необходими за растежа на незрели мастни клетки.
9. Намалява риска от депресия
Изследване, проведено върху хора на средна и напреднала възраст, показва, че ежедневното пиене на умерени количества алкохол предпазва от депресия. Хората, които пият червено вино, е по-малко вероятно да изпаднат в депресия, отколкото хората, които не пият.
10. Има положително въздействие върху храносмилателната система
Ново изследване показва, че антибактериалните свойства на червеното вино могат ефективно да помогнат за лечение на стомашно-чревни смущения и да намалят риска от инфекция с Helicobacter pylori, често срещана бактерия, открита в стомаха. Това откритие подчертава потенциалните ползи от умерената консумация на вино за поддържане на добро здраве на храносмилателната система.
Източник: Dariknews