Чиа и киноа, каква е разликата между тях и какви са ползите от консумацията им? Това са култури с доказани ползи за здравето и отлични хранителни свойства. Важно е да се знае каква е разликата между чия и киноа и какви са техните ползи.
Киноата е популярна с отличните си хранителни свойства. Тя е богата на протеини и девет незаменими аминокиселини, докато чиата съдържа основно фибри и е популярна с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Приликата между тях е, че не съдържат глутен и са от ключово значение за здравето.
Семената и от киноа и чиа осигуряват лечебни ни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни заболявания и рак.
Консумацията на тези зърнени култури помага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Освен това редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта и така подпомага функционирането и съхраняване на здравето на сърцето и съдовете.
Киноата е пълноценен протеин, въпреки че е от растителен произход. Тя съдържа всички незаменими аминокиселини и ползите за здравето от консумацията на киноа са свързани и с тях.
Семената от чиа са познати на човечеството от повече от 5 000 години. Извлечени са от растение, което е член на семейството на ментата, а родината е Централна Америка. Семената от киноа са наричани златото на инките и произходът им е различен от този на семената от чиа, което обуславя и една от ключовите разлики между тях.
Човечеството познава киноа по-късно от чиа. Тази зърнена културата е на около 3000-4000 години и е култивирана за първи път в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу.
Източник: actualno