Черните ябълки са най-скъпите ябълки в света! Когато говорим за ябълки, се сещаме за два сорта: червени и зелени. Но малцина от нас знаят, че има и друг сорт. Става дума за ябълките „черен диамант“. Да, прочетохте правилно. Съществуват черни ябълки. Те имат уникален цвят, узряват при определени условия и са изключително редки. Поради това цената им достига 20 долара за бройка.
Наричани Black Diamond (черен диамант), тези ябълки имат много тъмна кора.
Цветът им всъщност е интензивно лилав, но изглежда като черен. Дължи се на високото съдържание на антоцианини. Сърцевината обаче е светла, сходна на това, което познаваме при другите представители на този плод.
Черни ябълки се отглеждат главно в Тибет. Те са получени от сорта Hua Niu от Нова Зеландия. Донесени са в Китай и са засадени в тибетски райони. Сортът много добре вирее там. Добивите са добри и от това се възползват местните фермери. Този сорт ябълки не се нуждае от торене, устойчив е на студ и разполага с естествена защита срещу вредители.
Ето какво трябва да знаете за тях:
Черна ябълка: Произход и още
Черните ябълки са рядък сорт ябълки, принадлежащ към семейството на ябълките Huaniu (китайската ябълка Red Delicious), които произхождат от Китай. Въпреки че са известни като черни диаманти, действителният цвят на тези ябълки е тъмен. лилав. Това, което ги прави редки и скъпи, е предизвикателството при производството им.
Как се отглеждат черни ябълки?
За съжаление, черните ябълки е трудно да се произвеждат. Те могат да се отглеждат само в региони, които отговарят на специфичните им изисквания. Едно обикновено ябълково дърво се нуждае от 2-3 години, а за черната ябълка са необходими около 8 години.
За всеки земеделски стопанин това изисква значителни времеви и парични инвестиции, които невинаги са печеливши. Второ, само 30 % от събраните ябълки могат да преминат успешно теста за контрол на качеството и да бъдат пуснати в продажба. В резултат на това цената на бройка е много висока.
Защо ябълките са черни?
Черните ябълки се отглеждат в Нингчи, малък град в планините на Тибет. Този регион получава изобилие от ултравиолетова светлина през деня и рязък спад в температурата през нощта. Това се отразява на кората на ябълките и причинява този наситен тъмен цвят. Докато кората потъмнява, вътрешността на ябълката е светла и бяла като всяка друга ябълка.
Интересно е, че се предполага, че цветът на тези ябълки е допринесъл за географското положение и климатичните условия на Нингчи.
Ядливи ли са черните ябълки?
Това е въпросът, който ви минава през ума. Е, отговорът е „да“! Тези ябълки са също толкова безопасни, колкото и червените или зелените ябълки. Черният диамант е с много високо съдържание на естествена глюкоза, което я прави една от най-сладките ябълки. Освен това тя има по-дебела кора, която ѝ придава
восъчен блясък и по-хрупкава текстура. Черната ябълка е и по-здравословна тъй като е богата на разтворими фибри, които помагат за намаляване на холестерола и на риска от сърдечносъдови заболявания и подпомага храносмилането.
Източник – Agrointel.ro, Hindustian Times/Превод:SafeNews