Бързите въглехидрати и тяхното влияние върху организма.Простите въглехидрати или захари, притежават незабавен ефект върху организма, заради бързото си храносмилане и усвояване.Те се съдържат в храни като, сладкиши, бял хляб и сладки напитки.
Когато се консумират, бързите въглехидрати бързо се разграждат до глюкоза, което води до внезапно повишаване на нивата на кръвната захар.
Този бърз скок и последващото бързо понижаване на кръвната захар могат да доведат до енергийни колебания, характеризиращи се с първоначален прилив на енергия, последван от срив. Това може да допринесе за чувство на глад, скоро или веднага след хранене, коета да доведе до преяждане.
Приемът на бързи въглехидрати е свързан с различни здравословни проблеми, сред които инсулиновата резистентност, предшестваща диабет тип 2, и повишеният риск от затлъстяване.
Освен това, високият прием на храни, богати на захар, се свързва и със сърдечносъдови заболявания.
Въпреки повечето недостатъци, не всички диетолози се застъпват за пълното премахване на бързите въглехидрати от диетата. Една от причините е ролята им за осигуряване на бърза енергия.
За спортистите, бързите въглехидрати могат да бъдат от съществено значение за бързото попълване на запасите от гликоген.
В клинични условия бързите въглехидрати могат да се използват за справяне със специфични ситуации, при които бързата наличност на глюкоза е от решаващо значение.
За средностатистическия човек умереното приемане на бързи въглехидрати, особено в рамките на балансирана диета, която включва богати на фибри, сложни въглехидрати, протеини и мазнини, може да смекчи много от неблагоприятните ефекти.
Вместо да забраняват напълно бързите въглехидрати, много диетолози се застъпват за съзнателна консумация. Те насърчават хората да са наясно с източниците и количествата на захари в диетата си и да дават предимство на пълноценните, минимално преработени храни.
Източник: actualno